Barbecueën of fikkie stoken? 3x minder overlast voor de buren (en jezelf!)

Tags:
Barbecueën of fikkie stoken? 3x minder overlast voor de buren (en jezelf!)

Met vrienden op een zonnige avond een vuurkorf aansteken? Dat is voor velen hét ultieme zomermoment. Ook met elkaar genieten van de heerlijkheid die op de barbecue ligt staat voor menig zomerfan hoog op het lijstje. Volop genieten! Er moet echter wel voor één ding worden gewaakt: overlast. Waar vuur is, is rook – en die rook is nou net niet wat je wil. Waarom? Dat vertellen we je graag in dit blog. Geven we je meteen 3 tips hoe je die rook en de bijbehorende overlast kan beperken.

Rook: slecht voor je gezondheid

Het geknetter van een haardje en de rokerige geur van de barbecue… Heerlijk! Alle zintuigen worden geprikkeld wanneer er in de tuin een vuurtje wordt gestookt. De rook is echter minder voordelig voor bijvoorbeeld je mond of ogen; een stel brandende ogen of een vervelende hoest zijn juist weer níet wat je wil. Rook bevat schadelijke stoffen die een behoorlijk negatief effect kunnen hebben op de gezondheid – zélfs wanneer deze niet meer zichtbaar is.

Luchtvervuiling door de barbecue

Daarnaast zorgen rookwolken voor luchtvervuiling. In rook zit immers fijnstof en die verslechtert de luchtkwaliteit. Van alle ongezonde deeltjes in de lucht staat fijnstof bovenaan in de top 3 van de meest vervuilende. Dat is een prijs die je absoluut niet winnen. Ook wij zijn dol op het stoken van een fikkie, maar daar willen natuurlijk niets of niemand kwaad mee doen. Daarom is het belangrijk om de antwoorden op de volgende vragen tot je te nemen:

1. Welk soort hout mag ik stoken?

Het beste is om natuurlijk helemaal geen vuurschaal meer aan te steken, maar we snappen dat je dat misschien net wat te ver gaat. Probeer het gebruik dan in ieder geval te beperken én gebruik alleen schoon en goed gedroogd hout. Hout dat nog een beetje nattig is zal niet in zijn geheel op kunnen branden, waardoor er meer ongezonde stofjes vrij zullen komen. Als vuistregel kan je aanhouden dat hout minimaal 2 jaar heeft moeten drogen. Dit is niet altijd even makkelijk te voelen, maar kan je wel eenvoudig meten met behulp van een vochtmeter. Alles beneden de 15% is prima.

Let op: Stook geen bewerkt, geïmpregneerd of geverfd hout. Ook daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Brandbare blokken van geperst hout zonder toevoegingen (maar het liefst mét FSC-keurmerk) zijn het minst schadelijk.

2. Wanneer mag ik een vuurtje stoken?

Houd rekening met het weer wanneer je de BBQ of tuinhaard aansteekt – en let dan niet alleen op de zonneschijn of regenval. Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer. Omdat het geen kant op kan, zal rook dan erg lang blijven hangen. Je snapt dat dit veel overlast zal veroorzaken. Wil je je niet druk om het weer hoeven maken? Vuurpotten zijn een aantrekkelijk alternatief voor wie weinig vervuiling en stankoverlast wil veroorzaken.

Barbecues

 

3. Welke barbecue geeft het minste overlast?

De meest bekende barbecue is waarschijnlijk de houtskoolbarbecue. Voor velen is de authentieke smaak die daarbij hoort dé reden om juist deze variant aan te schaffen. Ook is het de meest betaalbare. Wel is het zo dat juist de houtskoolbarbecue voor flink wat rookpluimen kan zorgen. Een elektrische of gasbarbecue geeft veel minder (rook)overlast voor de omgeving. Hoe groter je BBQ, hoe meer brandstof je verbruikt. Kies daarom idealiter voor een kleinere variant. Wel moet gezegd worden dat in principe in alle barbecuesoorten giftige rook ontwikkelt. Dit komt doordat vocht en vetsappen verbranden in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een opvangplaatje voor het vet.

Veilig stoken met hulp van tuincentrum Eurofleur

Ga jij voor een zomer vol plezier en heerlijkheid? Doe dat dan wel met mate. Met ons advies en dus wat kleine aanpassingen wordt het evengoed genieten geblazen. De overlast is namelijk niet alleen vervelend voor de buren, maar ook voor het milieu én jezelf. Het is dus belangrijk er toch even bij stil te staan. Voor meer tips ben je uiteraard van harte welkom bij tuincentrum Eurofleur in Leusden. We verkopen daarnaast de mooiste (elektrische) barbecues. Tot snel!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 tuin- en balkontips voor oktober

Er zijn nog zat leuke klussen die je in oktober in de tuin en op je balkon kunt doen. We zetten ze voor je op een rijtje!

Lees meer...

Het is herfst! Tijd om potten en bakken met herfstbloeiers, bessenstruikjes, wintergroene planten en voorjaarsbollen te vullen.

Lees meer...
Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Vacatures