Kleurrijke overgang naar het najaar: top 3 nazomerbloeiers

Tags:
Kleurrijke overgang naar het najaar: top 3 nazomerbloeiers

Ben je al afscheid aan het nemen van de zomer? Totaal niet nodig - en al helemaal niet als het op de tuin aankomt! Er zijn immers tal van planten die hun hoogtepunt nog moeten bereiken. Door een aantal van deze laatbloeiende planten in de border of bloempot te laten stralen, haal je het beste uit de gehele zomer. Ook zorgen deze planten voor een kleurrijke overgang naar het najaar. Maak kennis met onze top 3 laatbloeiers!

Waarom laatbloeiende tuinplanten planten?

Vaak kunnen tuinen er in de late zomermaanden een beetje leeg en suf uitzien. Wanneer de kleurexplosie van de late lente en vroege zomer zijn hoogtepunt heeft gehad, is de tuin vaak niet meer dan een uitgebloeide, dorre bende. Je verheugt je misschien al op het moment waarop je je groene vingers weer flink aan het werk kunt zetten met allerlei voorjaarsbloeiende bloembollen en najaarsplanten. De zomer is echter nog lang niet voorbij! Je hoeft dus ook zeker geen pauze van het tuinieren te nemen. Plant zomerbloeiers die tot aan (of zelfs tot diep in de) herfst een kleurrijke bloemenpracht beloven. We gaan in dit artikelen in op de volgende nazomerbloeiers:

  1. Zonnehoed (Echinacea)

  2. Zilverkaars (Actaea)

  3. Zonnekruid (Helenium)

Tuinplanten kopen
 

1. Zonnehoed (Echinacea)

De zonnehoed is een winterharde vaste plant met paars-roze, madeliefachtige bloemen die van juli tot aan oktober een opvallende verschijning zijn. De plant, ook wel bekend als Echinacea, staat graag met zijn koppie in het zonnetje, in een goed waterdoorlatende grond. De zonnehoed is niet alleen aantrekkelijk voor ons, maar ook vlinders en andere insecten zijn er dol. Wist je dat je de blaadjes kunt eten? Verwerk ze eens in een salade voor Instagramproof maaltijd!

Top 3 nazomerbloeiers voor een late zomer vol kleur | Tuincentrum Eurofleur

2. Zilverkaars (Actaea)

Ook met de zilverkaars (Actaea) voeg je een bijzondere bloem toe aan je tuin. De vaste plant is met zijn witte pluim een graag geziene gast in de nazomer- en herfsttuin. In de bloeiperiode (september en oktober) verrast hij je met een beeldschone bloem met sterke geur. Die geur is dan weer aantrekkelijk voor allerlei bijen en vlinders. Zet de wintergroene bloeier op een plek in de halfschaduw voor de beste groei en bloei. Regelmatig water geven is een must om lang van de zilverkaars te kunnen genieten.

Blog: maak van de tuin een vlinderparadijs
 

Top 3 nazomerbloeiers voor een late zomer vol kleur | Tuincentrum Eurofleur

Tip! De Actaea kan wel 2 meter hoog worden. Het is dus slim om de plant een plekje aan de achterkant van je border te geven, zodat andere najaarsbloeiers zich niet te hoeven verstoppen.

3. Zonnekruid (Helenium)

Voor levendige en warme kleuren moet je bij de Helenium zijn. Zonnekruid produceert immers jaar na jaar massa's madeliefachtige bloemen in rijke oranje, rode en gele tinten. Van augustus tot oktober kan je van deze zonaanbidder genieten. Ook Helenium trekt vlinders en andere bestuivende insecten aan. Goed voor de biodiversiteit! Vogels kunnen op hun bird (beurt) weer genieten van de zaadkoppen in de winter.

Top 3 nazomerbloeiers voor een late zomer vol kleur | Tuincentrum Eurofleur

Nazomerplanten kopen bij tuincentrum Eurofleur in Leusden

Wil jij een tuin die ook in de tweede helft van de zomer uit zijn voegen barst van de kleur en fleur? Ga dan snel aan de slag met bovenstaande of allerlei andere laatbloeiers. De medewerkers van tuincentrum Eurofleur kunnen je vertellen welke andere planten binnenkort hun bloeiende hoogtepunt bereiken en jouw tuin in een nazomerparadijs kunnen veranderen. Leuk voor jou, maar ook voor onze fladderende tuinvrienden. Voor vragen of advies ben je 7 dagen per week welkom bij ons tuincentrum in Leusden, nabij Amersfoort. Tot snel!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Leusden geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
bloemen
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
gazon
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
moestuin
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
Vacatures