Maak van de tuin een vlinderparadijs

Maak van de tuin een vlinderparadijs

Vlindervriendelijke planten | Tuincentrum EurofleurEen tuin waar van alles groeit en bloeit is uiteraard het allerleukst. De kleuren maken je vrolijk en het groen geeft een rustgevend gevoel. De zomerse beplanting heeft echter niet een positief effect op je gemoedsrust, ook de vlinders worden er blij van! Er zijn immers een groot aantal planten waar extra veel vlinders op af komen. Leuk voor jou om te zien, maar goed voor hun én dus de planeet. Je draagt met deze tuinplanten immers bij een gezonder ecosysteem. Wil je weten welke planten geschikt zijn voor een vlinderrijke tuin? De tuintoppers van tuincentrum Eurofleur geven je de tips!

Help de natuur een handje

In tegenstelling tot heel veel andere insecten is de vlinder zo’n beestje dat bij iedereen geliefd is. Het gefladder van een kleurrijke vlinder brengt immers een glimlach op ieders gezicht. Daarnaast is de vlinder ook heel nuttig voor de natuur: ze hopt van de nectarrijke bloem naar de ander om die te bestuiven. Zo kan er weer een nieuwe bloem ontstaan. Ook is de vlinder weer een lekker hapje voor andere tuindieren. Op die manier helpen we de natuur een handje en houden we de biodiversiteit in stand. Ook niet onbelangrijk om te noemen is het feit dat er steeds minder vlinders in Nederland te vinden zijn. De populatie neemt in rap tempo af. Voeg dus een aantal vlinderlokkende planten toe aan jouw tuin!

Tuinplanten
 

Nummer één vlinderplant: de vlinderstruik!

De vlinderstruik is waarschijnlijk de eerste plant waar je aan denkt wanneer het gaat over vlindervriendelijke beplanting. Paars, naast geel, roze en blauw, is immers een kleur die heel aantrekkelijk is voor vlinders. Een vlinderstruik (Buddleja) houdt van warmte en staat dus graag op een zonnige plek. Hij bloeit van juli tot aan het begin van het najaar. De bloei wordt extra rijk wanneer je de plant voorzien van een lekker portie mest in het voorjaar.

Vlindervriendelijke planten | Tuincentrum EurofleurZomerse zonnehoed

De rode zonnehoed (Echinacea purpurea) is zo’n plant die elke tuin- of balkoneigenaar moet hebben. Met zijn fleurige kleur maakt hij iedereen vrolijk – ook vlinders!  In juli en augustus geeft hij prachtig grote bloemen die tot wel zo’n 10 centimeter groot kunnen worden. Zoals zijn naam al weggeeft vindt de plant een plekje in de zon het allerlekkerst. Vlinders zijn ook dol op de warmte en komen dus graag af op deze kleurrijke bloeier. De dagpauwoog is zo’n vlinder die veel op de bloemen te vinden is.Vlindervriendelijke planten | Tuincentrum Eurofleur

In biodiverse tuin in 5 stappenFijne vlindervriend: IJzerhard

De Verbena bonariensis, zoals de ijzerhard in het Latijn heet, is een Zuid-Amerikaanse plant die het ook in de Nederlandse tuinen goed doet. Het zal niet als een verrassing komen dat de plant graag op een warme en zonnige plek staat. Met zijn paarse glorie lokt de Verbena van juli tot de eerste nachtvorst volop fladderende vlinders. Na de zomer is weinig bloeiends meer te vinden en dus zijn de kleine vos, dagpauwoog en andere vlinders gek op de plVlindervriendelijke planten | Tuincentrum Eurofleurant!

Vlindervriendelijke planten kopen bij Eurofleur

Zet die groene vingers aan het werk en maak van de tuin een vlindervriendelijke groene oase. Ga je voor één van bovengenoemde planten of kies je een andere vlinderlokkende plant? Denk maar eens aan de:

  • Winterheide
  • Lavendel
  • Hemelsleutel
  • Herfstaster
  • Koninginnekruid
  • Vlambloem

Bezoek tuincentrum Eurofleur in Leusden voor de mooiste tuinplanten. We hebben volop eenjarige planten, vaste planten, kuipplanten, bodembedekkers, heesters en fruitbomen We geven je graag advies over welke plant het meest geschikt is voor jouw tuin. Zien we je snel?

Kom langs!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
kerst
Hoe kies ik de juiste kerstboom

Wij helpen je bij de kunst van het kiezen van de ultieme kerstboom.

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
Vacatures