Snoeien in de herfst: wat mag je wel en niet knippen?

Tags:
Snoeien in de herfst: wat mag je wel en niet knippen?

Het najaar is begonnen! Dit houdt in dat de temperaturen dalen, de blaadjes van de bomen vallen en je je regenjas weer uit de kast mag halen. Omdat veel bomen en heesters zijn uitgebloeid, heb je in september en oktober meer zicht op hun ‘blote’ takken. En wat betekent dat? Juist, dat je kan gaan snoeien! In dit blogartikel vertellen we je graag meer over de do’s en dont’s van een najaarssnoei.

Waarom snoeien in het najaar?

Wist je dat het tijdig snoeien van tuinplanten die de vorst niet goed handelen twee voordelen heeft? Het lijkt misschien gek, maar je groen kan zich door een herfstsnoei beter wapenen tegen de kou; zie het als een soort bescherming. Anderzijds helpt snoeien planten bij het bewaren van energie voor het nieuwe seizoen. De plant verspilt dan geen energie meer aan uitgebloeide bloemen en kan al die energie besparen voor zijn ‘winterslaap’.

Tuinonderhoud

 

Tips voor de najaarssnoei

Zo aan het eind van de zomer bestaat je snoeiklus waarschijnlijk vooral uit het verwijderen van uitgebloeide bloemen. Een paar weken later, wanneer de herfst officieel zijn intrede heeft gedaan, kan je écht met een snoeischaar aan de slag. Niet alle planten zijn echter dol op een snoeibeurt in september of oktober. Houd bij de volgende planten een aantal zaken in het achterhoofd:

  • Lavendel: oude bloemen kun je wegsnoeien, evenals de bovenkant van de haag, maar pas op dat je niet in het oude hout snoeit.
  • Dahlia: uitgebloeide bloemen kun je voorzichtig verwijderen met een snoeischaar. Dit stimuleert de vorming van nieuwe knoppen en bloemen.
  • Overige perkplanten en eenjarigen: haal met regelmaat de uitgebloeide bloemen weg.
  • Bomen: zoals de esdoorn, notelaar en berk kunnen indien nodig gesnoeid worden.
  • Hagen: als de haagplanten sterk zijn gegroeid kun je ze terugsnoeien tot waar het afgelopen seizoen de uitlopers begonnen. Gebruik hiervoor altijd een goede snoei- of heggenschaar! Bladverliezende hagen kunnen bijgeknipt worden, maar groenblijvende hagen mogen ook in model gesnoeid worden in deze periode.
  • Kruiden: verschillende kruidenplanten in de tuin zijn na de zomer wellicht wat verwilderd. Deze kun je terug snoeien tot op de grond of tot net boven de basis.

Tuinplanten

 

Snoeien in het najaar | Tuincentrum Eurofleur

Wat hoeft er niet gesnoeid te worden?

Het is essentieel dat er in de winter nog wat leven in de tuin blijft. Dat is leuk voor jou, maar bovenal zeer nodig voor je tuinvrienden, zoals vogels, insecten en egels. Siergrassen kunnen gaan rotten als je ze terugknipt. De bladpollen vormen een isolatie tegen de winterkou, dus grassen kan je bij je snoeibeurt met rust laten. Verschil in hoogte, bloemstelen, zaadhoofden en stengels vormen een hele belangrijke rol voor een groene tuin: een tuin waar insecten hun weg kunnen vinden naar voedsel en een schuilplaats. Daarom mag er gerust iets blijven staan in de tuin, ook als het uitgebloeid is.

Tip! Laat bladeren en ander snoeiafval liggen in een hoekje van de tuin. Hier kunnen nuttige beestjes zich in verschuilen.

Vind het juiste snoeigereedschap voor de najaarssnoei bij tuincentrum Eurofleur

Ga jij voordat het binnenseizoen start nog even je handen uit de mouwen steken? Kom langs bij tuincentrum Eurofleur voor het juiste materieel en de nodige snoeitips. Onze medewerkers vertellen je graag meer over onze snoeischaren en over de verzorging van jouw specifieke plant. Tot snel in Leusden!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Vacatures