Tuinklussen in de herfst

Tuinklussen in de herfst

In de lente lijken we altijd druk te zijn met werken en het genieten van onze tuin. Maar dat de herfst er nu aan komt betekent niet dat we niet meer van onze tuin kunnen genieten! Het hele jaar door zijn er wel klusjes te bedenken om aan de slag te kunnen. Nu focussen we op het klaarstomen van je tuin voor de herfst. Steek je handen uit de mouwen en lees snel verder.

Maak je tuin schoon

De voorjaarsschoonmaak is al een goede traditie, maar deze schoonmaak is net zo belangrijk in de herfst. Nu is het moment om je eenjarige planten weg te doen. Ze worden er helaas niet mooier op. Twee en meerjarige planten kan je nu terugsnoeien, dan lopen ze in het voorjaar weer prachtig uit.

Wil je precies weten wat je wel en niet kan snoeien? Lees dan deze blog. Hark alle gevallen bladeren van je gazon af. Tussen de planten kunnen deze blijven liggen. Dit zorgt voor een lekkere compost laag vol met voeding. Bladeren van het gazon kan je in een zak composteren voor rijke mest in het voorjaar.

Blaas nieuw leven in je tuin

Wil je jouw tuin nog een laatste kleur boost geven? Vul dan de lege potten van de eenjarige planten met blad houdende heesters, zoals de Skimmia Gaultheria. Of kies voor najaar bloeiers, zoals het Leliegras of de Herfstkrokus. Bewaar de overige lege potten ondersteboven, zo kunnen ze beter tegen de vorst. Hagen worden rond deze tijd met kale wortels aangeboden, zo kunnen ze gelijk de tuin in.

Met de warme grond van de herfst kan je ook perfect nieuwe planten in de grond planten. Bomen hebben nu nog de tijd om goed wortel te schieten voor de winter. Denk eens aan een fruitboom, dan heb je daar de volgende herfst profijt van.

Help dieren voorbereiden op de winter

Ook kan je alle dieren in je tuin een handje helpen. Vogels worden blij van vers drinkwater, mezenbollen en voedertafels. Ook de Egel wordt blij van eten en drinken, maar ook met een egelhuis. Let wel op! Egels vinden melk heerlijk maar helaas kunnen ze dit niet verteren en is het niet goed voor ze. Met de gevallen bladeren tussen je planten maak je dieren zoals de Kikker, Pad en Salamander heel gelukkig. Vergeet niet alvast lentebloeiers te planten als belangrijke voedselbron voor insecten in het voorjaar.

Zoals je ziet valt er genoeg te doen deze herfst. Steek nu je handen uit je mouwen, zodat je in het voorjaar van je tuin kan genieten! Kom langs bij Eurofleur. Wij helpen je graag met herfstadvies om de tuin tiptop in orde te maken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mooie Moederdag cadeautips

Het is bijna Moederdag: tijd om je moeder in de bloemetjes te zetten! Letterlijk of figuurlijk. Ons tuincentrum puilt uit van mooie planten (voor buiten én binnen) en sfeervolle accessoires waarmee je haar zeker opfleurt.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Leusden zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
duurzaam tuinieren
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Vacatures