Aloë Vera: prachtig én praktisch

Tags:
Aloë Vera: prachtig én praktisch

Wie is er niet dol op het bijzonder exotische uiterlijk van de Aloë Vera? De Aloë Vera is een cactusachtige vetplant met lange, ietwat stekelige groene bladeren die we allemaal wel kennen als niet-kapot-te-krijgen kamerplant. Maar wist je dat Aloë Vera niet alleen goed staat in je woonkamer, maar al sinds mensenheugenis gebruikt wordt voor medicinale en cosmetische toepassingen? Leer meer!

Kamerplanten

 

Wat is Aloë Vera en waar vindt de plant zijn oorsprong?

Aloë Vera wordt al eeuwen gebruikt als een traditioneel kruidengeneesmiddel. Uit rotstekeningen blijkt dat de plant al in het oude Egypte erg populair was. Cleopatra zou Aloë Vera al gebruikt hebben om haar huid zacht en gehydrateerd te houden. En wat zij kan, dat kun jij ook! Er zitten twee soorten werkzame stoffen in de Aloë Vera plant:

  1. De gel die in de bladeren zit

  2. De gele substantie, ook wel ‘latex’ genoemd, die vlak onder de schil van de bladeren zit.

De gel kan uitwendig gebruikt worden en helpt het verzachten van bijvoorbeeld huidaandoeningen als psoriasis maar ook bij jeuk, droge huid of als after sun. De latex uit de Aloë Vera wordt voorgeschreven zoals de naam al doet vermoeden vanwege zijn laxerende werking.

Aloë Vera kamerplant gebruiken

Met een Aloë Vera haal je als het ware een mini apotheek in huis. Het sap van jou eigen Aloë Vera plant brengt instant verlichting en het is heel eenvoudig. Heb je een jeukende muggenbeet, droge huid of bijvoorbeeld een puistje? Snij met een steriel mesje een klein stukje van een blad van je Aloë Vera en smeer het sap op je huid. Helemaal mooi is dat het wondje aan het blad van de Aloë Vera vanzelf weer opdroogt en heelt.

Alles over de Aloe Vera | Eurofleur in Leusden

Aloë Vera bij lichte brandwonden

Heb je je verbrand en zoek je verlichting voor de zeurderige pijn? Snij met een steriel mesje een groter blad van de plant en snij het blad doormidden. Leg de sappige kant op de wond en verbind blad vast op je huid met een stukje verband.

Aloë Vera als natuurlijke luchtzuiveraar in je interieur

Net als bijvoorbeeld de Calathea en andere kamerplanten heeft de Aloë Vera ook luchtzuiverende kwaliteiten! Schadelijke stoffen zoals Formaldehyde en Benzeen maar ook fijnstof die uit je bankstel en tapijt komen, worden mede door deze bijzondere plant omgezet in schone zuurstof. Eerlijkheidshalve heb je wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om een meetbaar effect te krijgen maar baat het niet dan schaad het zeker ook niet.

Luchtzuiverende kamerplanten

 

Hoe verzorg je de kamerplant het beste?

Alsof het allemaal nog niet bijzonder genoeg is, is het goed onderhouden van je Aloë Vera ook nog eens weinig werk en super makkelijk. De Aloë Vera is een vetplant en heeft alleen water nodig wanneer de potgrond echt droog is, handig om te weten:

  • Zijn de bladeren rood verkleurd en trekken de punten samen? Dan heeft je Aloë Vera dorst.

  • Zijn de bladeren bruin en zacht? Dan heeft je plant teveel water gehad.

Zoals je van een tropische plant wel kunt verwachten, is de Aloë Vera dol op zonlicht. Zet ‘m dan ook op een lichte plek. In het voorjaar en de zomer kun je je groene Amigo ook buiten zetten, op het balkon of in de tuin. Zorg er wel voor dat hij terug binnen staat voordat het gaat vriezen!

Aloë Vera kopen bij tuincentrum Eurofleur in Leusden

In ons groene tuincentrum hebben we een uitgebreide collectie bijzondere kamerplanten en de Aloë Vera is daar zeker één van. Kom langs in Leusden voor persoonlijk advies, een bijpassende pot of wat inspiratie op onze sfeer & cadeau afdeling!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
Vacatures