Tips voor een lenteproof gazon

Tags:

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum in Leusden heeft alle benodigdheden en gereedschappen voor een nieuw gazon en voor een APK van je bestaande gazon. Hier een handig stappenplan om zo'n egaal en glanzend 'biljartlaken' te krijgen. Goede klussen voor op een mooie lentedag.

1. Verticuteren

Verticuteren is een moeilijk woord voor het verluchtigen van de grond. Met een riek of verticuteerhark verwijder je meteen de mos- en viltlaag van het gazon en stimuleer je de wortelgroei van het gras. Als je een groot grasveld hebt kun je een verticuteermachine gebruiken. Deze heeft scherpe messen die door het gazon snijden. Verticuteer baan voor baan, in rechte lijnen. Doe dit zowel in de lengte als in de breedte van het gazon. Als er echt veel mos in het gras zit kun je ook nog een keer overdwars verticuteren.  

2. Maaien

In de lente kun je het gazon weer gaan maaien, want gras begint weer te groeien bij temperaturen vanaf 6° Celsius. Zorg dat de messen van de grasmaaier schoon en scherp zijn, want botte messen werken schimmelziektes in de hand. Maai niet bij nat weer of wanneer het gras bevroren is. Tot IJsheiligen (medio mei) kan het immers altijd nog gaan vriezen. Stel de maaimachine nu nog hoog af (circa 4 cm). Verwijder het maaisel en breng het in een dunne laag aan als mulchlaag tussen de borderplanten of verwerk het door je compost. Maak er zowel in de border als in de composthoop of -bak geen dikke laag van, want dan wordt het een natte, rottende massa.

3. Mesten

Geef het gras speciale, langwerkende gazonmest. Doe dit vlak voor een aangekondigde regenbui, zodat de mest sneller wordt opgenomen. Volg de instructies op de verpakking en strooi de mestkorrels gelijkmatig over het gazon. Bij een groot gazon kun je dat het best doen met een doseerwagentje of meststrooier.

Tips voor een lenteproof gazon

4. Inzaaien

Kale plekken in het bestaande gazon kun je nu inzaaien, maar het is ook een prima tijd om een geheel nieuw grasveld(je) in te zaaien. Er is keuze uit verschillende soorten graszadenmengsels, geschikt voor intensief gebruik (voor voetbalpartijtjes of ravottende honden) of puur voor de sier. Hoe ga je te werk?

  • Kies een windstille dag.
  • Verwijder eerst elk sprietje onkruid. NB Laat indien mogelijk hier en daar een paardenbloem staan, daar smullen de eerste bijen en hommels van.
  • Egaliseer de grond.
  • Meng het zaad met scherp zand, zodat het minder snel wegwaait. Door het zaad met zand te mengen kun je het ook beter doseren. Zaai altijd in twee richtingen, zodat het oppervlak optimaal wordt ingezaaid.
  • Hark het graszaad lichtjes in en druk het goed aan door er planken op te leggen en daaroverheen te lopen. Of door er telkens met je voeten naast elkaar even goed op te gaan staan.
  • Houd het ingezaaide deel vochtig totdat het graszaad ontkiemt, na zo'n zeven tot tien dagen. Maar vaak volstaan het vocht van de vroege ochtenddauw en een lentebuitje al. De combinatie van lentezon en een malse regenbui zorgt al snel voor een groene explosie.
  • Liggen er vogels op de loer die dol zijn op de graszaadjes en de vitaminerijke jonge grassprietjes? Meng het graszaad dan met spurriezaad! Spurrie (Spergula arvensis) is een eenjarige plant uit de anjerfamilie die sneller kiemt dan het graszaad en het graszaad zo beschermt. Ook waaien de graszaadjes dan minder makkelijk weg. Reken 100 gram spurriezaad voor 100 vierkante meter gazon. De spurrie verdwijnt vanzelf weer als je gaat maaien. Of plaats een aantal (bamboe)stokken met stroken glanzend en knisperend aluminium eraan.

5. Afsteken of opsluiten

Voor het perfecte plaatje steek je de randen van het gazon af met een schep of een speciale kantsteker. Wil je voorgoed van dat klusje af zijn? Plaats dan een metalen of kunststof kantopsluiting rond het gazon. Dat houdt het grasveld netjes op zijn plek en letterlijk in vorm.

Tips voor een lenteproof gazon

In de lente, aan het begin van het nieuwe tuinseizoen, zijn er nog veel meer klussen en klusjes in de tuin en op het balkon te doen. Houd daarvoor de nieuwsberichten van ons tuincentrum in Leusden in de gaten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Geef je balkon of terras een mediterrane sfeer

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
tuinplanten
Weg met muggen en wespen in huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
tuinplanten
Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
trends
Trend: LEGO bloemen!

LEGO bloemen zijn de nieuwste trend in interieurland die zowel jong als oud betovert! Bij tuincentrum Eurofleur zijn we dolenthousiast over deze vrolijke, creatieve en onderhoudsvrije bloemsensatie. Lees verder om alles te ontdekken over deze fantastische toevoeging aan je huis.

Lees meer...
Vacatures