Maak die moestuin maar klaar!

Maak die moestuin maar klaar!

Januari is geen koude maand geweest en ook februari zal geen extreem koude maand worden. Daarom kun je alvast beginnen met het klaarmaken van je moestuin en zelfs al een aantal groenten inzaaien. Lees in dit blog wat jij deze maand aan je moestuin kunt doen!

Zaaibed klaarmaken

Wanneer het droog weer is kun je beginnen met het omspitten van de grond. Belangrijk is dat de grond kleine, gelijkmatige korrels heeft. Zitten er grote kluiten in de grond? Klop met de bolle kant van de spade de kluit in kleinere stukken.

Je wilt voor dit seizoen natuurlijk een goede en vruchtbare grond. Breng op een derde deel van de grond, goed verteerd, organisch materiaal aan. Bijvoorbeeld uit je eigen composthoop. Dit organische materiaal zorgt voor voedingsstoffen in de grond. De grond zal ook langer vocht vasthouden.

Te koud om te zaaien

Het is in februari eigenlijk nog te koud om gewassen in te zaaien. Echter is er een knol die je al wel in de grond mag poten. Dat is namelijk de aardpeer. Deze knol heeft bijna geen verzorging nodig en kan op grond met weinig voedingsstoffen enorm productief zijn!

Zaaien met zaaibak of broedstoof

Dat het deze maand nog te koud is om te zaaien, is geen excuus om nog niet te beginnen aan je moestuin. Met behulp van een verwarmde broedstoof of zaaibak deksel (verkrijgbaar in ons tuincentrum) kun je de eerste gewassen al inzaaien. Deze gewassen kun je alvast zaaien in de verwarmde broedstoof of afgesloten zaaibak (dit geeft hetzelfde effect als in een kas):

 

  • Tomaten
  • Erwten
  • Tuinbonen
  • Radijs
  • Sla
  • Spinazie
  • Broccoli
  • Uien
  • Prei
  • Bloemkool
  • Pepers
  • Paprika’s

Vensterbanktuinieren

Heb je geen broedstoof of zaaibak in huis? Zelfs dan kun je al beginnen met zaaien. Ga aan de slag met vensterbanktuinieren. Zowel kruiden als moestuingewassen kun je voorzaaien in bakken en/of potten en in de vensterbank zetten. Let er wel op dat je niet teveel zaden op elkaar plant, anders moet je ze heel snel weer verpotten.

Let op: zet je planten niet boven een loeihete verwarming. Een beetje verwarmd kan wel, maar wanneer ze te heet worden kunnen ze verdrogen!

Overige tips:

  • Heb je nog koolgewassen zoals boerenkool en spruitkool in de moestuin staan? Deze mogen dan zeker geoogst worden. Na een zachte winter kunnen deze ineens doorschieten!
  • Wanneer het niet vriest kunnen de fruitbomen worden gesnoeid. Je kunt de fruitbomen ook direct een behandeling geven tegen insecten en schimmels. In ons tuincentrum vind je verschillende gewasbeschermers. Vraag onze medewerkers voor een passend advies voor jouw gewas.
  • Check de pH-waarde van de grond  met de pH-bodemtest om te weten over het gekalkt moet worden. Strooi nooit kalk op de plek waar aardappelen moeten komen. Daarentegen houden koolsoorten juist wel van kalk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 tuintips voor de maand juli

Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

Lees meer...
tuinplanten
Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
7 tips voor wijs omgaan met water in de tuin

De afgelopen tijd hebben we veel te maken (gehad) met tropische temperaturen. Tijd voor wat tips om wijs om te gaan met water in de tuin.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
De kracht van aromatische kruiden in je tuin en keuken

Wist je dat je met een paar potjes vol geurige kruiden een wereld aan smaak, geur én gezondheid in huis haalt? Aromatische kruiden zijn niet alleen een feest voor je neus en smaakpapillen, ze zitten ook boordevol goede eigenschappen voor lichaam en geest.

Lees meer...
Vacatures