Tuintips augustus 2018

In augustus zijn er weinig activiteiten in de tuin. Het is nog warm en de groei is eruit. Veel mensen zijn op vakantie en de tuinblijvers genieten liever van het mooie weer en een drankje op het terras.

Het meeste snoeiwerk is wel zo’n beetje gedaan. Verwijder het onkruid en uitgebloeide bloemen. Met name van planten die makkelijk zaaddozen ontwikkelen kun je maar beter de uitgebloeide bloemen verwijderen, tenzij je het zaad wil oogsten om volgend jaar weer uit te zaaien. Ontwikkeling van zaad kost energie en het is ook niet fijn als in de hele tuin dezelfde planten terugkomen.

De groei is eruit en de planten harden af. Hierdoor hebben ze minder water nodig. Bovendien zijn de ochtenden vaak vochtiger. Schimmels slaan in deze periode namelijk veel sneller toe. Als er water gegeven moet worden, kan dit beter ’s ochtends gebeuren. Het gazon moet nog steeds met regelmaat gemaaid worden. Niet te kort en het maaisel kan blijven liggen. Maai bij voorkeur ’s avonds.

Hou het waterpeil van de vijver in de gaten, zeker bij vijvers met een moerasgedeelte. Zonde als dit droog komt te vallen. Vul bijtijds bij. Bij langdurige droogte kunnen voor diverse dieren zoals vogels bakjes water in de tuin een uitkomst zijn. Met name egels hebben het dan heel moeilijk. En een bakje kattenkorrels (tussen de struiken)schijnt dan ook heel welkom te zijn.

Zonnebloemen zijn de reuzen onder de bloemen. Ondersteuning met stokken is vaak nodig. Zonnebloemen die uitgebloeid zijn kunnen heel mooi gedroogd worden, ter decoratie. De zaden kunnen ook geoogst worden om volgend jaar weer uit te zaaien. Bewaar de gedroogde zaden op een donkere, droge plek. Van de bloeiende en geurende lavendel krijg je echt een mediterraan zomergevoel. Maar ook deze raakt een keer uitgebloeid. Snoei de aren met een stukje stengel weg. Soms heb je nog een beetje nabloei.

In augustus valt ook nog genoeg te oogsten, zoals tomaten, diverse bonen, pompoenen en courgettes. Oogst de laatste twee jong voor smakelijker vruchten. Groenten en kruiden zijn niet alleen geschikt om te oogsten en te gebruiken in de keuken, maar zijn ook vaak decoratief en kunnen eigenlijk op elk plekje in de tuin worden toegepast.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures