Je vijver onderhouden in augustus

Je vijver onderhouden in augustus

In augustus moet je vooral lekker genieten van het mooie weer! We hebben een aantal tuintips voor de diehard tuinders. Bijvoorbeeld dat je tijdens deze warme zomermaanden het waterpeil van je vijver moet bijhouden. Maar er zijn nog meer onderhoudsklusjes voor je vijver. Je leest ze allemaal in dit blog!

Waterpeil

Door de warme temperaturen zal het water in de vijver sneller verdampen. Dat betekent dat het waterpeil sneller zakt dan in de rest van het jaar. Check dit regelmatig, want je wil voorkomen dat je vissen te weinig zwemruimte hebben. Je kunt de vijver aanvullen met kraanwater.

Weinig zuurstof

Het zuurstofgehalte in het vijverwater daalt wanneer het water 20 °C of warmer is. Weinig zuurstof kan leiden tot groen water door algen of zelfs tot vissterfte. Je herkent zuurstofgebrek ook aan je vissen. Ze hangen loom en lucht happend aan de oppervlakte. Ze zwemmen dan vaak ook in de buurt van bewegend water, bijvoorbeeld bij een waterval. Bewegend water zorgt dus voor meer zuurstof. Om het zuurstofgehalte op peil te houden kan je dan ook een vijverpomp of luchtpomp plaatsen.

Planten snoeien

De combinatie water en warme temperaturen zijn perfect voor planten. Ze groeien dan erg hard, soms zelfs iets te hard. Dun de planten (ook de zuurstofplanten) regelmatig uit. Heb je Lelies in de vijver? Dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat ook deze hard groeien. Het is verstandig om de bladeren bij te knippen. Doe je dit niet? Dan heb je kans op leliekever of dat je Lelies zelfs doodgaan.

Ongenode gasten in de vijver

In de ondiepe vijvers, waar de vissen goed zichtbaar zijn, moet je oppassen voor ongenode gasten. Reigers en katten zijn niet vies van een lekker vijverhapje! Bescherm je vissen door middel van een net over de vijver of kies voor een minder zichtbare optie en zorg met een speciale laser dat reigers worden afgeschrikt.

Bij Eurofleur hebben we veel verschillende producten om je vijver te onderhouden, uit te breiden en je vissen te voeden. In deze warme tijd hebben je vissen namelijk vaker honger. Kom eens kijken op onze vijverafdeling of kijk eens hier!