Welke planten in het najaar planten?

Welke planten in het najaar planten?

Het najaar staat weer voor de deur en de temperaturen worden steeds iets kouder: een ideaal moment om goed gebruik te maken van mooie groenblijvers. Planten die groen blijven, vallen extra op in het najaar. Er zijn genoeg soorten planten die de winter doen opfleuren, van buxus tot klimmers. Ben jij ook op zoek naar leuke kleuren voor in de tuin? Wij hebben genoeg inspiratie met ons top 3 herfstplanten!

Tuinplanten

 


Waarom is het najaar de beste planttijd?

Er zijn meerdere redenen waarom je het beste planten zoals vaste planten, heesters en bomen kunt planten in het najaar:

  • De grond is nog goed warm van de zomer, hierdoor kunnen de tuinplanten vóór de winter al aanslaan. Daarom heb je in het vroege voorjaar al resultaat.
  • In Nederland valt er nogal wat regen in de herfst, waardoor je zelf geen water hoeft te geven. In het voorjaar verdrogen planten eerder, zeker als ze net geplant zijn.
  • Je kunt het planten van vaste planten ook goed combineren met bloembollen (voorjaarsbollen): zo ben je in één keer klaar voor de lente. Meer weten over voorjaarsbollen? Check onze blog voorjaarsbollen.
  • Wist je dat rozen, heesters en bomen het beste geplant kunnen worden wanneer het blad van de takken is gevallen? Doe dit dus in het najaar!

Welke planten in het najaar planten?

Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat een mooie bloeiende tuin alleen voor het voorjaar en de zomer is. Máár niet getreurd: er zijn genoeg planten te vinden die volledig tot hun recht komen in het najaar. Ook leuk: veel herfstplanten die in het najaar bloeien hebben mooie, warme kleuren wat een schitterende combinatie oplevert met het warme zonlicht dat in de herfst veel meer geel en rood bevat. Dus ook in het najaar kun je genieten van een prachtige tuin: denk maar eens aan gekleurde bladeren van bomen, een grote groep herfstasters in combinatie met hemelsleutel, herfstanemonen in wit, roze en paars. En plaats eens op de tafel een mooie bolchrysant voor éxtra effect. Wij hebben voor jou een top 3 herfstplanten samengesteld:

  1. De herfstaster
  2. Herfstanemonen
  3. Geranium Rozanne

De Herfstaster voor de nazomer

Een herfstaster bloeit vanaf de nazomer tot aan de herfst en geeft dan nog veel kleur aan de tuin. Wel moet je er rekening mee houden dat Asters veelal vlinders en bijen lokken. De bloemen van de herstaster zitten in schermvormige trossen, ze hebben een krans van lintbloempjes rond een geel hartje. Heb je de keuze gemaakt voor een leuke Herfstaster? Dan kun je deze ook leuk combineren met bijvoorbeeld siergrassen of andere late bloeiers zoals de herfstanemonen, de blauwe monnikskap en zilverkaars. De standplaats van een herfstaster is in de volle zon of lichte schaduw. Verder kun je het beste herfstasters op een luchtige plaats planten zodat het blad goed kan drogen. Water geven doet u bij de voet van de plant. 

De Herfstaster voor de nazomer

De Herfstanemoon kopen voor de herfst

Vanaf augustus tot laat in de herfst kun je genieten van de vaste plant Herfstanemone in de kleuren: roze en wit. Vanaf augustus geniet je al van de sierlijke herfstanemonen die tot ver in het najaar doorbloeien. Als je op zoek bent naar een echte eye-catcher voor in de border en plantvakken dan is een Herfstanemoon ideaal! Je kunt het beste in oktober de vaste plant planten en direct al genieten van prachtige bloemen. Houd er rekening mee dat de Herfstanemoon gek is op een humusrijke grond die niet al te droog is. 

De Herfstanemoon kopen voor de herfst

Geranium Rozanne: bekend als de Ooievaarsbek

De Geranium Rozanne bloeit in de periode mei t/m november met de mooiste lichtblauwe tot lilakleurige bloemen met wit in het hart. De plant is ideaal voor kleur in uw herfsttuin. Deze Geranium 'Gerwat' is met name populair vanwege de rijke bloei en lange bloeitijd. Houd er rekening mee dat de plant zo'n 40 cm hoog wordt en het liefst op een zonnige tot halfschaduw plaats in de border staat. Verder is de plant gek op een humusrijke bodem en stoelt zich dan ook erg makkelijk uit. Wist je dat de Geranium 'Gerwat' ontstaan is uit een kruising tussen twee andere tuingeraniums? Namelijk Geranium himalayense en Geranium wallichianum 'Buxton's Variety'. Deze Geranium wordt ook verhandeld onder de naam Geranium 'Jolly Bee'.

Geranium Rozanne: bekend als de Ooievaarsbek

Eenjarige planten