Jij hebt waarschijnlijk één van deze giftige kamerplanten in huis!

Tags:
Jij hebt waarschijnlijk één van deze giftige kamerplanten in huis!

Giftige kamerplanten zijn meestal de mooiste soorten. Juist deze soorten hebben vaak bijzondere vormen of kleuren. Zonder dat mensen het weten, hebben ze zo’n plant in hun woonkamer staan. Over het algemeen zijn de meeste kamerplanten niet giftig voor volwassenen, voor baby’s daarentegen zijn bepaalde kamerplanten wel giftig. Met een baby en huisdieren in huis is het extra belangrijk om te weten voor welke planten dat geldt. Baby’s stoppen namelijk vaak van alles in hun mond en ook huisdieren kauwen regelmatig op dingen. Wij hebben de meest voorkomende giftige kamerplanten op een rijtje gezet.

Bloempot voor binnen kopenMonstera Deliciosa

Monstera Deliciosa | Tuincentrum Eurofleur

Misschien wel de meest voorkomende kamerplant in de Nederlandse huiskamer: de Monstera Deliciosa. Veel mensen kennen deze voornamelijk als de gatenplant. De gatenplant is een luchtzuiverende plant, maar ook giftig. Niet voor mensen gelukkig. De stengels en bladeren van de gatenplant zijn alleen giftig voor huisdieren.

Dieffenbachia

Dieffenbachia Plant | Tuincentrum Eurofleur

De Dieffenbachia heeft haar populariteit te danken aan haar mooie blad. Ondanks dat het zo’n mooie plant is, kun je deze beter niet in huis neerzetten als je kinderen of huisdieren hebt. Het sap van de plant is namelijk zeer giftig! In de cellen van de plant zitten kristallen die zwellingen en een brandend gevoel veroorzaken als je ze binnenkrijgt. In sommige gevallen kan dat zelfs leiden tot verstikking. Snoei de plant dus liever niet. Wil je toch bladeren verwijderen? Kijk dan goed uit dat je niet met het sap in aanraking komt.

Online kamerplanten kopenCactus Euphorbia

Cactus Euphoria | Tuincentrum Eurofleur

Cactussen zijn populaire kamerplanten omdat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Om de cactus extra groot te laten groeien, moet de cactus naar een grotere pot verhuisd worden. Bij het verpotten kunnen er sappen uit de cactus komen. De sappen van de Cactus Eurphorbia zijn giftig voor mensen. Als het sap op de huid komt, leidt dit na een aantal uur tot een brandende huid of zelfs blaren. Komt het sap in je mond, dan kan je mond opzwellen en brandend aanvoelen. Doorslikken leidt tot misselijkheid en diarree. Wanneer het sap in je ogen komt, kun je ernstige oogontsteking krijgen of zelfs tijdelijk blind raken. Je hoeft niet bang te zijn dat je huisdier in aanraking komt met het gif van de plant, want door zijn stekels blijven dieren op veilig afstand.

Alocasia Zebrina

Alocasia Zebrina Plant | Tuincentrum Eurofleur

Deze plant wordt ook wel olifantsoor genoemd. Die bijnaam heeft hij gekregen door de vorm van het blad. Ook voor deze plant geldt dat het sap ervan voor irritaties van de huid en slijmvliezen kan zorgen. Bij de Alocasia Zebrina is het wel in mindere maten dan bij de Cactus Euphorbia.

Zamioculcas

Zamioculcas Plant | Tuincentrum Eurofleur

Deze gewilde kamerplant is licht giftig voor zowel mens als dier. Met licht bedoelen we ook echt licht. Aanraken van de plant kan zorgen voor een irriterende huid. Als baby’s of kleine kinderen de plant aanraken, kun je het beste voor de zekerheid hun handen wassen. Zij hebben een gevoeligere huid en reageren daarom heftiger op de plant. Een huisdier wordt niet ziek van het aanraken van de plant, maar wel van het eten ervan.

Aloë Vera

Aloë Vera plant | Tuincentrum Eurofleur

De Aloë Vera is om meerdere redenen een populaire kamerplant. Ten eerste omdat hij weinig verzorging nodig heeft. Ten tweede omdat het sap en de gel uit de plant worden gebruikt in verzorgende producten. Waar het voor mensen een verzorgende werking heeft, is de plant voor huisdieren gevaarlijk. Als een huisdier van de plant eet, kan hij gaan braken aan de diarree raken.

Meer weten over giftige kamerplanten? Of wil je juist informatie over planten die niet giftig zijn? Kom langs in ons tuincentrum in Leusden en onze medewerkers helpen je met liefde verder.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
De perfecte kleurcombinaties voor je border: tips & inspiratie

Een goed ontworpen border kan je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs waar je de hele zomer van kunt genieten. Maar hoe kies je de juiste kleuren en waar moet je op letten bij het aanplanten van je plantenborder?

Lees meer...
tuinplanten
Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
tuintips
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 20 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
vaderdag
Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Leusden vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Vacatures