Wanneer mag ik de kerstboom opzetten?

Wanneer mag ik de kerstboom opzetten?

De een zegt vanaf half november, de ander vindt dat het na sinterklaas pas mag en als je het ons vraagt, mag het nu al. Het is ook verwarrend, want zodra het ’s avonds vroeg donker wordt, worden de winkelstraten versierd met (kerst)verlichting. Voor je gevoel wordt elk jaar eerder de kerstmuziek gedraaid en kerstreclames afgespeeld. Wat een feit is, is dat onze kerstshow al even open is!  

Symbolisch

Officieel duurt de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Daarom zette men vroeger op 21 december de kerstboom op. De kerstboom was een heidens symbool en stond voor vruchtbaarheid en vernieuwing. Toen Luther in de zestiende eeuw verklaarde dat naaldbomen het symbool waren voor de geboorte van Jezus, werden de bomen voor het eerst echt versierd.

Sinterklaas

Tegenwoordig heeft de kerstboom die betekenis voor de meeste mensen verloren. Omdat het gezellig staat en sommige mensen ook behoorlijk veel geld uitgeven aan kerstversiering, willen we er langer van kunnen genieten. Daarom wordt de kerstboom veelal vanaf 6 december, de dag na sinterklaas, opgetuigd.

Twee weken voor kerst

Als je het aan ons vraagt, mag de kerstboom vanaf nu al opgetuigd worden. Onze kerstshow is dan ook al vanaf 17 oktober officieel open. De enige reden die wij kunnen bedenken waarom je niet zo vroeg de kerstboom op moet zetten, is omdat een aantal echte kerstbomen simpelweg niet zo lang kunnen staan. Zo blijven de Fijnspar en de populaire Nordmann twee weken écht mooi. Daarna vallen ze uit en gaan ze hangen. Dus als je tijdens de kerst een mooie boom wilt hebben, zou je hem twee weken voor kerst moeten optuigen. Wil je hem echt eerder opzetten? Dan hebben we een aantal tips om je kerstboom zo lang mogelijk mooi te houden!

Kunstboom

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen een kunstboom neer te zetten. Vroeger had dit niet de voorkeur, maar tegenwoordig lijken de meeste kunstbomen net echt. Steeds meer mensen kiezen voor een kunstboom, omdat deze ook herbruikbaar is. Kunstbomen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Ga je voor een grote boom met de lichtjes er al in en kies je dan voor wit, geel of gekleurde lichtjes of wil je liever een kleine boom met sneeuw op de takken? Is sneeuw op de takken niet wit genoeg, dan hebben we ook nog volledig witte kunstbomen… De keuze is reuze, bekijk de kunstbomen in onze kerstshow of in de webshop.

 

Kom snel langs in ons tuincentrum en scoor je kerstitems! Advies nodig bij het uitzoeken van de juiste boom? Onze medewerkers helpen je graag verder.