Wanneer mag ik de kerstboom opzetten?

Tags:
Wanneer mag ik de kerstboom opzetten?

???? De mooiste Nordmannen zijn binnen! Geen tijd om een boom uit te kiezen of blijf je liever thuis? We bezorgen nu ook kerstbomen aan huis in Leusden en Amersfoort!

Hoe zit het met jouw kerstkriebels? Kan je stiekem ook niet wachten tot je de kerstboom op mag tuigen? Anderen zullen zeggen dat het nog veel te vroeg is en dat het volgens de regels nog echt niet mag... Maar hoe zit het dan eigenlijk met die 'regels'? Het liefst zouden we namelijk half juli al de groene kunstkerstboom van zolder halen, want kerst breng nu eenmaal sfeer. Er zijn niet voor niks vele onderzoeken gewijd aan het gelukstofje dat kerst bij mensen naar boven brengt. De één zegt vanaf half november, de ander vindt dat het na Sinterklaas pas mag. Als je het ons vraagt, mag het nu al. Het is ook verwarrend, want zodra het ’s avonds vroeg donker wordt, worden de winkelstraten versierd met (kerst)verlichting. Voor je gevoel wordt elk jaar eerder de kerstmuziek gedraaid en kerstreclames afgespeeld. Daarnaast is onze kerstshow ook al een tijd voor je open. Wij vertellen je wanneer je 'officieel' de kerstboom neer mag zetten.
 

Bekijk alle kunstkerstbomen
 

Symbolisch

Officieel duurt de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Daarom zette men vroeger op 21 december de kerstboom op. De kerstboom was een heidens symbool en stond voor vruchtbaarheid en vernieuwing. Toen Luther in de zestiende eeuw verklaarde dat naaldbomen het symbool waren voor de geboorte van Jezus, werden de bomen voor het eerst echt versierd met kerstballen.

Kerstboom komt na Sinterklaas

Tegenwoordig heeft de kerstboom die betekenis voor de meeste mensen verloren. Omdat het gezellig staat en sommige mensen ook behoorlijk veel geld uitgeven aan kerstversiering, willen we er langer van kunnen genieten. Daarom wordt de kerstboom veelal vanaf 6 december, de dag na Sinterklaas, opgetuigd. We willen immers de twee feestdagen niet verwarren. Voor je het weet struikelt Amerigo over de met lampjes versierde dakgoot... 

Wanneer kerstboom optuigen? | Tuincentrum Eurofleur

Twee weken voor kerst

Als je het aan ons vraagt, mag de kerstboom vanaf nu al opgetuigd worden. Onze kerstshow is dan ook al vanaf oktober officieel open. De enige reden die wij kunnen bedenken waarom je niet zo vroeg de kerstboom op mag zetten, is omdat een aantal echte kerstbomen simpelweg niet zo lang kunnen staan. Het heeft dus eigenlijk niet zozeer met 'moeten', maar met 'kunnen' te maken. Zo blijven de Fijnspar en de populaire Nordmann slechts twee weken écht mooi. Daarna vallen ze uit en gaan ze hangen. Dus als je tijdens de kerst een mooie boom wilt hebben, zou je hem twee weken voor kerst moeten optuigen. Het is ook niet voor niks dat er ook pas richting de daadwerkelijke kerstdagen volop kerstbomen te krijgen zijn. Wil je hem echt eerder opzetten? Dan hebben we een aantal tips om je kerstboom zo lang mogelijk mooi te houden! 

Altijd mooi en vol: de kunstkerstboom

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen een kunstkerstboom neer te zetten. Vroeger had dit voor velen niet de voorkeur, vanwege het neppige plastic karakter van de boom. Tegenwoordig lijken de meeste kunstbomen net echt. Steeds meer mensen kiezen voor een kunstboom, omdat deze herbruikbaar en dus duurzaam is. Ook is het ideaal dat je niet constant met je stofzuiger klaar hoeft te staan. Kunstbomen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Ga je voor een grote boom met de lichtjes er al in en kies je dan voor wit, geel of gekleurde lichtjes? Of wil je liever een kleine boom met een sneeuweffect op de takken? Is sneeuw op de takken niet wit genoeg, dan hebben we ook nog volledig witte kunstbomen… De keuze is reuze, bekijk de kunstbomen in onze kerstshow of in de webshop.

Kom snel langs in ons tuincentrum en scoor je kerstitems! Advies nodig bij het uitzoeken van de juiste boom? De medewerkers van tuincentrum Eurofleur helpen je graag verder.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Vacatures