Tips om je gazon te verbeteren

Tips om je gazon te verbeteren

Het gazon is een blikvanger in de tuin. Het is de plek om te luieren, zonnen, maar ook om te spelen. Gazongras is over het algemeen een sterke plant en is zeker bestand tegen deze activiteiten. Dat betekent niet dat het gazon geen onderhoud en aandacht nodig heeft. Met onderstaande tips houd jij je gazon groen en gezond!

Maai regelmatig en niet té kort

Wanneer je het gras te kort maait, verzwak je het gras. Met als gevolg dat onkruid en mos meer kans krijgt om te groeien en dat wil je juist niet! Maai het gazon 1 of 2 keer per week op de middelste of hoogste stand. Laat elk jaar je grasmaaier nakijken of kijk deze zelf na en zorg ervoor dat de messen scherp zijn. Gooi het maaisel bij de andere compost. Je kunt al het compost verzamelen in een compostvat.

Mos uit het gazon verwijderen

Bij koel en vochtig weer groeit mos als kool. De lente of herfst is het beste moment om mos aan te pakken. De perfecte combinatie is mos bestrijder en gazonmest en kalk. Om mos in het gazon te voorkomen is het goed om het gras dus niet te kort te maaien, het gras voldoende te bemesten en te zorgen voor een afvoer van het water, door bijvoorbeeld drainage.

Verticuteer ieder jaar het gazon

Je kunt het gazon het beste verticuteren in februari, maart of april. Je hebt hier de hele zomer plezier van. Voordat je gaat verticuteren zijn er een aantal stappen die je eerst moet volgen.

  1. Maak het gazon licht vochtig (hierdoor herstelt het gras sneller).
  2. Maai het gazon om beter bij de moslaag te komen.

Met een speciale verticuteerhark of -machine prik je gaten in de grond. Hierdoor krijgt de grond meer lucht en krijgt mos minder kans om te groeien. Het dode materiaal dat is losgekomen, kun je op de composthoop gooien.

Geef jij je gazon wel voeding?

Het belangrijkste wat het gras nodig heeft, is water. Toch vindt je gazon het ook fijn als hij af en toe bemest wordt. Er zijn verschillende producten van ECOstyle die je over het gras kunt strooien om de grasmat extra voeding te geven.

Met deze tips kun jij aan de gang met je gazon. Heb je de producten niet in en huis en wil je niet naar het tuincentrum komen? Alle benodigde producten zijn te vinden in onze webshop!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Leusden geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
bloemen
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
gazon
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
moestuin
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
Vacatures