Kachel en kamerplant

Tags:
Kachel en kamerplant

Kamerplanten bij de radiator | Tuincentrum EurofleurOfficieel is de winter nog niet begonnen, maar toch hebben we allemaal de winterjassen al uit de kast getrokken, spontaan zin in warme chocolademelk en de kachel op standje sauna staan. Het heeft altijd iets romantisch, die laatste en eerste maanden van het jaar. We zoeken de warmte van ons huis op en kleden het interieur zo gezellig mogelijk aan met cosy woonaccessoires. Wat mag in 2021 niet ontbreken in jouw woning? Juist, kamerplanten! Er zijn echter een groot aantal kamerplanten die niet heel erg blij worden van zo’n warm huis - letterlijk dan: door de kachel aan te zetten en niet goed te ventileren, ontstaat er droge lucht waar planten vaak niet tegen kunnen. Toch zijn er planten die wat minder moeite met die verwarming hebben. Wij lichten het toe!

Bezoek tuincentrum Eurofleur!Blijf weg van de radiator

Over het algemeen geldt dat je kamerplanten beter niet op of naast de verwarming moet zetten. Door flink te stoken daalt de luchtvochtigheid in huis. Dit zorgt zoals gezegd voor een wat drogere lucht, maar dus ook voor wat drogere aarde. Planten die het liefst altijd vochtige voeten hebben, worden er dus ook niet heel blij van. Ook zijn planten zo extra kwetsbaar voor ziektes.

Tropische klimaat

Het zijn vaak de planten met de wat dunnere bladeren waar je meteen het verschil merkt: de bladeren van een tropische plant als de Monstera Deliciosa gaan krullen om zo lang mogelijk vocht vast te houden. Sowieso zijn kamerplanten die hun oorsprong vinden in de tropen het minst blij met jouw kachel. Ze zijn immers gewend aan de luchtvochtigheid van de jungle.

Tip: Zet rondom de plant een aantal kopjes met water. Zo wordt de lucht vochtiger en is de kans kleiner dat de plant uitdroogt.

Online kamerplanten kopenWelke planten kunnen tegen een stootje – eh, stookje!?

Omgekeerd zijn het dus de kamerplanten met dikkere bladeren die een stuk meer aankunnen. Zoals je vast wel weet zijn cactussen en vetplanten sterren in het vasthouden van vocht. Je loopt dus minder risico dat de plant na een tijdje al bruine plekken krijgt. Welke planten zullen waarschijnlijk ook het gevecht met de verwarming overleven? We zetten er een paar op een rij:

  • Beaucarnea
  • Ficus
  • Sanseveria
  • Hoya
  • Zamioculcas

Kamerplanten bij de radiator | Tuincentrum Eurofleur

Tip: Je kunt natuurlijk ook zelf wat alerter op je plantenvrienden zijn. Check om de dag even hoe je kamerplanten erbij staan en kijk voornamelijk even naar de potgrond. Een goeie sproeibeurt kan zomaar het verschil maken.

Heb je vloerverwarming?

Je hoort het steeds vaker: onhandige radiatoren worden vervangen voor een onzichtbare vloerverwarming. Eerder zag je het alleen in badkamers, maar nu worden hele nieuwbouwhuizen voorzien van zo’n vloerkacheltje. Gevolg is wel dat je je planten niet zomaar meer een eindje van de kachel af kunt zetten. Overal stijgt immers deze warme lucht omhoog. Zorg dan ook dat je je planten niet direct op de grond zet, maar bijvoorbeeld op de kast of een kruk. Zo zijn je planten net wat minder kwetsbaar. Ook hier blijft een natte sproeibeurt erg belangrijk.

Tip: Zie je een dood blaadje? Verwijder deze dan direct. Zo blijft de plant gezond.

Zin om groen in huis te halen? Kom langs bij tuincentrum Eurofleur! Onze plantenexperts kunnen je advies geven over al onze kamerplanten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Vacatures