Op naar een duurzame tuin: hoe maak ik een bijenhotel?

Tags:
Op naar een duurzame tuin: hoe maak ik een bijenhotel?

Hoe maak ik een bijenhotel? DIY! | Tuincentrum EurofleurSommige mensen zijn ze liever kwijt dan rijk, maar feit is dat we eigenlijk niet zonder onze insectenvrienden kunnen. Ze zorgen voor ecologisch evenwicht, onder andere door schadelijke tuinvijanden te weren en onze gewassen te bestuiven. In die zin is het nuttige werk dat ze doen nodig om ons van de fruit-, groente- en kruidenplantjes te kunnen laten snoepen. Al met al kunnen we dus niet zonder ze. Sterker nog, je hebt alle reden om ze juist richting jouw buitenplek te lokken. Schuil- en nestplaatsen worden immers steeds schaarser en dus is het tijd om de handen uit de mouwen te steken, bijvoorbeeld met het maken van een bijenhotel. Wist je dat 55% van de Nederlandse bijensoorten bedreigd of zelfs al verdwenen is? Dat moet veranderden! Tuincentrum Eurofleur legt je in deze DIY uit hoe je een insecten- of bijenhotel maakt.

Hotel Insect, always open

Door een hotel op te hangen, nodig je nuttige insecten, zoals de wilde bij, uit om in jouw tuin te overwinteren en een nest te maken. Wilde bijen en andere insecten vinden het immers heerlijk om een warme, maar vooral droge en beschutte plek te hebben waar ze kunnen schuilen. Tegenwoordig zijn die schuilplaatsen vanwege de verstedelijking, tegeltrend en pesticidengebruik steeds lastiger te vinden. Tijd voor een bijenhotel! Je kunt zo’n hotel kant-en-klaar kopen bij tuincentrum Eurofleur, maar je kunt uiteraard ook zelf de handen uit de mouwen steken, bijvoorbeeld met de kinderen. Met wat overgebleven tuinafval eHoe maak ik een bijenhotel? DIY! | Tuincentrum Eurofleurn wat resten hout kom je immers al een heel eind. Zo draag ook jij je steentje bij aan een duurzamere wereld met een gezonde biodiversiteit.

Hergebruik in de tuin
 

Stap 1: het ontwerp

De vorm van je hotel bepaal je zelf. Maak een spannend 5-sterren designhotel of ga voor een basic huisje met verschillende vakken. Een frame is zo gemaakt: door wat gladde planken koud op elkaar te schroeven of spijkeren maak je een prima basis voor je hotel. Je kunt het dus zo gek of simpel maken als je zelf wil. Weet wel; hoe groter je hotel, hoe meer gasten te kunt ontvangen. Zo kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken vanHoe maak ik een bijenhotel? DIY! | Tuincentrum Eurofleur een oude houten krat. Belangrijk is wel dat het hotel waterdicht is, bijvoorbeeld door waterafstotend zeil te gebruiken, en dat de achterkant afgesloten is. Anders gaat het tochten!

Stap 2: materialen verzamelen

Verzamel vervolgens alle materialen die je kunt gebruiken bij het maken van een bijenhotel. Belangrijk is om met verf, beits of olie behandelde producten links te laten liggen. We gaan immers voor puur natuur! Holletjes en gaatjes zijn favoriet bij onze bijen. Hier kunnen ze namelijk hun huisje maken en eitjes leggen. Bepaald tuinafval is ideaal om in te zetten, denk bijvoorbeeld aan een oude boomstam, bloemstengels met een zachte merg of de holle stengels van riet of bamboe. Boor in die oude boomstam een groot aantal gaatjes. Zorg wel dat deze gaten glad zijn, anders kunnen de bijen hun vleugels beschadigen.

Stap 3: inrichten maar!Hoe maak ik een bijenhotel? DIY! | Tuincentrum Eurofleur

Deel hierna de kamers in. Maak bijvoorbeeld een vak waar je de boomstam in verwerkt en bindt de holle stengels bij elkaar in een andere ‘kamer’. Zo geef je je hotelgasten wat te kiezen.

TIP: Een bij is eigenlijk vrij makkelijk blij te maken. Met een aantal holle stengels ben je al een heel eind. Wil je van je hotel een waarHoe maak ik een bijenhotel? DIY! | Tuincentrum Eurofleur insectenpaleis maken? Voeg dan ook dennenappels, takjes of een terracotta bloempotje gevuld met mos, houtwol of stro toe. Zo lok je naast bijen ook onder andere de vlinder of oorwurm.

5 tips voor het maken van een insectenhotelStap 4: een mooi plekje zoeken

Geef de gasten van je hotel zoals gezegd een droog plekje uit de wind om schimmelvorming te voorkomen. Let er echter wel op dat je niet al teveel schaduw pakt. Bijen houden immers van het zonnetje en leggen hun eitjes dan ook idealiter op een zonnige spot. Zorg daarnaast voor bloeiende planten om insecten te lokken, maak een eigen composthoop en laat oude stengels of onkruid hun gang gaan. Ook daar zijn bijen dol op én het scheelt jou werk.

Composteren kun je lerenGa voor een gezond ecosysteem met tuincentrum Eurofleur in Leusden

Steek de handen uit de mouwen en maak van jouw tuin een feestje voor onze insecten. Kom langs bij tuincentrum Eurofleur en ontdek ons duurzame assortiment. Ook voor het nodige groen en het juiste gereedschap om de tuin naar een duurzamer niveau te tillen, ben je bij ons aan het juiste adres. Onze medewerkers staan voor je klaar om je van duurzame adviezen te voorzien. Neem contact op of kom langs! Zien we je snel in Leusden?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Weg met muggen en wespen in huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
tuinplanten
Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
trends
Trend: LEGO bloemen!

LEGO bloemen zijn de nieuwste trend in interieurland die zowel jong als oud betovert! Bij tuincentrum Eurofleur zijn we dolenthousiast over deze vrolijke, creatieve en onderhoudsvrije bloemsensatie. Lees verder om alles te ontdekken over deze fantastische toevoeging aan je huis.

Lees meer...
tuintips
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...
Vacatures