Op naar een duurzame tuin: compost

Tags:
Op naar een duurzame tuin: compost

Nu het voorjaar in aantocht is, is het een goed idee om eens met andere ogen naar de tuin te kijken. Tuurlijk is het goed om je tuin, terras of balkon flink op te ruimen en te voorzien van vrolijke bloeiers en een fijne zitplek. Er zijn echter meer zaken om te overwegen. Het is nog nooit zo essentieel geweest om na te denken over duurzaamheid. Onze aarde heeft flink wat te verduren en iedereen weet dat een betere wereld bij jezelf begint. Kijk dus eens kritisch naar je buitenplek: zijn die vele tegels echt nodig, is er genoeg groen om de biodiversiteit te stimuleren en maak je gebruik van bewust geproduceerde producten? Til jouw tuin, terras of balkon naar een duurzamer niveau met de tips van Eurofleur! Dat is niet alleen goed voor de wereld, maar ook nog eens heel leuk!

Compostvat kopen | Tuincentrum Eurofleur Duurzaam tuinieren met Eurofleur

In deze blogreeks voorzien we je van allerlei tips & tricks die je helpen de tuin in een duurzamer jasje te steken - en daar hoef je in de meeste gevallen echt niet de tuin voor te verbouwen. Er zijn tal van mogelijkheden die je helpen bewuster om te gaan met je buitenplek. Met een beetje creativiteit haal je namelijk veel meer uit je tuin! Na het opperen van meer hergebruik en het kopen van een regenton, staat dit keer het composteren van groente, fruit en tuinafval centraal: wat is compost, hoe maak je het en wat doet het voor jou en je tuin? Wij zetten een aantal tips op een rij!

Regenwater opvangen


 

Wat is compost?

Geef je tuin een boost door de bodem te voorzien van een goede laag compost. Alles wat in de tuin groeit en bloeit komt uit de grond. Een gezonde bodem is daarom essentieel. Je lokt met planten vogels en insecten de tuin in en helpt de biodiversiteit zo een handje. Compost kan helpen je bodemkwaliteit te verbeteren. Het is daarom goed om eens stil te staan bij de werkwijze van compost. Laten we bij het begin beginnen: wat is compost nu eigenlijk? Compost is een grondstof, bestaande uit plantaardige resten. Composteren is dan ook het afbreken van groenafval op natuurlijke wijze. Het organische materiaal dat overblijft is humusrijk en het is daarom niet alleen een meststof, maar ook een bodemverbeteraar. Wanneer de grond uitgeput is en de organismen die onder de oppervlakte leven weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, is het goed om de bodem weer in topconditie te brengen – met compost!

Composteren kun je leren

Je kunt compost kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Dit doe je heel eenvoudig door het gft-afval op te sparen en in een speciale compostbak of -vat te deponeren. Uiteraard vind je deze producten in ons tuincentrum. Door het gebruik van zo’n vat blijft de tuin overzichtelijk en wordt het proces van compostering versneld. Je kunt zo’n (afsluitbaar) vat ook prima in een kleine tuin, op het balkon of in de keuken zetten. Tevens kun je zelf een composthoop maken in een houten bak. Mix allerlei soorten afval door elkaar en zorg dat het afval klein en fijn is. Er zijn echter bepaalde soorten (groen)afval die het composteren vertragen en dus beter niet aan de composthoop kunnen worden toegevoegd. Wat mag er niet in de compostbak?

  • Vlees en vis
  • Gekookt voedsel
  • Botjes
  • Zieke planten
  • Takken van de conifeer
  • Sinaasappelschillen
  • Grote hoeveelheden gras

Overige zaken als groente- en fruitafval, koffie, fijngemaakt hout en plantresten mogen wel op de hoop. Omdat je huis-, tuin- en keukenafval niet vervoerd hoeft te worden, is het zelf composteren sowieso een milieubewuste keuze. Zet je compostvatCompostvat kopen | Tuincentrum Eurofleur op een lichte plek in de halfschaduw. Enkele uren zon per dag is voldoende. Zorg daarnaast voor goeie ontluchting en voldoende vochtigheid om het proces te versnellen.

Compostvaten kopenGa voor een gezond ecosysteem met tuincentrum Eurofleur in Leusden

Het resultaat van het composteren moet een droge substantie zijn die ruikt naar bosgrond. Voeg de compost toe aan de bovenste grondlaag. Het doel is dat de bodem straks weer op natuurlijke wijze de juiste hoeveelheid water vasthoudt. De planten komen dan niks meer tekort. Kom langs bij tuincentrum Eurofleur en ontdek ons assortiment grond- en meststoffen en alles wat je nodig hebt voor het composteren. Ook voor het nodige groen en het juiste gereedschap om de tuin naar een duurzamer niveau te tillen, ben je bij ons aan het juiste adres. Onze medewerkers staan voor je klaar om je van duurzame adviezen te voorzien. Neem contact op of kom langs! Zien we je snel in Leusden?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Vacatures