Snoeien in de zomer?

Snoeien in de zomer?

We snappen dat je je met deze temperaturen niet al teveel wil uitsloven in de tuin. Liggen onder een parasol of chillen naast een ventilator kost tijdens een hittegolf al genoeg energie. Toch willen we je wel adviseren deze zomer nog in ieder geval één specifieke tuintaak op te pakken: snoeien! Aangezien je planten ook niet op het heetste moment van de dag gesnoeid willen worden, kan je die snoeibeurt prima bewaren voor een koelere ochtend of een frissere namiddag. We geven je graag 4 redenen waarom je toch echt die snoeischaar even uit de schuur moet trekken.

1. Herstel de vorm en structuur van jouw beplanting

Je wilt niet dat jouw klimmer langzaamaan richting de buurman kruipt of dat je ooit zo strakke buxushaag Picasso-achtige vormen aan gaat nemen. De zomer is bij uitstrek het moment om een aantal van jouw planten in toom te houden. Als je de afgelopen tijd te weinig hebt gesnoeid, is de kans aanwezig dat jouw plant of boom zijn (natuurlijke) vorm is kwijtgeraakt. Snoeien in de zomer zal jouw groen weer op het rechte pad brengen. Het is tevens belangrijk om dode, beschadigde en aangetaste takken te verwijderen.

2. Beoordeel de gezondheid van jouw groen

Het is eenvoudiger om in de zomer het bladerdak van jouw heester of boom te inspecteren. Je gaat er waarschijnlijk van uit dat je plant gezond en vrolijk groeit en bloeit, zonder dat er iets aan de hand is. Je weet dit echter pas zeker wanneer je daadwerkelijk checkt of je beplanting wel echt zo gezond en sterk is. Wanneer je overmatige groei weghaalt, kun je voorkomen dat winter- of herfststormen de plant beschadigen. Ook kun je je plant verlichten of meer ruimte maken voor zijn groene buurman.

Snoeigereedschap kopen


 

3. Verminder plagen en ziektes

Door beschadigde takken weg te haken, houd je je plant gezond. Snoeien kan het risico op plantenziekte verminderen als het correct wordt gedaan. Zo kun je een heester uitdunnen om de lucht- en lichtstroom door het bladerdak te verbeteren. Je kunt dit nu gemakkelijker toepassen, aangezien veel planten nog hun blaadjes hebben. Zo kan je precies zien hoeveel takken en bladeren je moet verwijderen.

Snoeien in de zomer - de do's en don'ts | Tuincentrum Eurofleur

4. Stimuleer je fruitbomen aan door ze in de zomer te snoeien

Door meer licht toe te laten, worden fruitbomen gestimuleerd beter te groeien. Het snoeien van jonge fruitbomen zal hen helpen om stevigere en winterhardere takken te ontwikkelen, die in de toekomst gezond fruit zullen voortbrengen. Als je nu snoeit heb je het volgende voorjaar dus een héérlijke tijd.

Fruitbomen

 

Wat níet te doen tijdens je zomersnoei

Je weet nu wat je tijdens een zomerse snoei wél moet doen, maar er zijn ook dingen die je beter achterwege kunt laten. In de zomer is het bijvoorbeeld onverstandig om heel agressief, in het wilde weg hele happen uit je groen te snoeien. Grote structurele snoei moet wachten tot de plant in rust is. Onjuist snoeien zal de plant meer kwaad dan goed doen. Je kunt per ongeluk belangrijke knoppen weghalen en dat moet natuurlijk worden voorkomen.

Snoeigereedschap kopen bij tuincentrum Eurofleur

Voor de juiste snoeimaterialen en meer tips kom je natuurlijk naar tuincentrum Eurofleur in Leusden. Onze medewerkers kunnen je alles vertellen over onze producten en over de specifieke verzorging van jouw planten. Kom langs of bestel jouw snoeigereedschap eenvoudig in onze webshop. We verkopen gereedschap van de volgende topmerken:

  • Gardena
  • Fiskars
  • Talen Tools

We verzenden onze producten snel, goed verpakt en in veel gevallen helemaal gratis. Tot snel bij Eurofleur!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Mooie Moederdag cadeautips

Het is bijna Moederdag: tijd om je moeder in de bloemetjes te zetten! Letterlijk of figuurlijk. Ons tuincentrum puilt uit van mooie planten (voor buiten én binnen) en sfeervolle accessoires waarmee je haar zeker opfleurt.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Leusden zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
Vacatures