Snoeien in de zomer?

Snoeien in de zomer?

We snappen dat je je met deze temperaturen niet al teveel wil uitsloven in de tuin. Liggen onder een parasol of chillen naast een ventilator kost tijdens een hittegolf al genoeg energie. Toch willen we je wel adviseren deze zomer nog in ieder geval één specifieke tuintaak op te pakken: snoeien! Aangezien je planten ook niet op het heetste moment van de dag gesnoeid willen worden, kan je die snoeibeurt prima bewaren voor een koelere ochtend of een frissere namiddag. We geven je graag 4 redenen waarom je toch echt die snoeischaar even uit de schuur moet trekken.

1. Herstel de vorm en structuur van jouw beplanting

Je wilt niet dat jouw klimmer langzaamaan richting de buurman kruipt of dat je ooit zo strakke buxushaag Picasso-achtige vormen aan gaat nemen. De zomer is bij uitstrek het moment om een aantal van jouw planten in toom te houden. Als je de afgelopen tijd te weinig hebt gesnoeid, is de kans aanwezig dat jouw plant of boom zijn (natuurlijke) vorm is kwijtgeraakt. Snoeien in de zomer zal jouw groen weer op het rechte pad brengen. Het is tevens belangrijk om dode, beschadigde en aangetaste takken te verwijderen.

2. Beoordeel de gezondheid van jouw groen

Het is eenvoudiger om in de zomer het bladerdak van jouw heester of boom te inspecteren. Je gaat er waarschijnlijk van uit dat je plant gezond en vrolijk groeit en bloeit, zonder dat er iets aan de hand is. Je weet dit echter pas zeker wanneer je daadwerkelijk checkt of je beplanting wel echt zo gezond en sterk is. Wanneer je overmatige groei weghaalt, kun je voorkomen dat winter- of herfststormen de plant beschadigen. Ook kun je je plant verlichten of meer ruimte maken voor zijn groene buurman.

Snoeigereedschap kopen


 

3. Verminder plagen en ziektes

Door beschadigde takken weg te haken, houd je je plant gezond. Snoeien kan het risico op plantenziekte verminderen als het correct wordt gedaan. Zo kun je een heester uitdunnen om de lucht- en lichtstroom door het bladerdak te verbeteren. Je kunt dit nu gemakkelijker toepassen, aangezien veel planten nog hun blaadjes hebben. Zo kan je precies zien hoeveel takken en bladeren je moet verwijderen.

Snoeien in de zomer - de do's en don'ts | Tuincentrum Eurofleur

4. Stimuleer je fruitbomen aan door ze in de zomer te snoeien

Door meer licht toe te laten, worden fruitbomen gestimuleerd beter te groeien. Het snoeien van jonge fruitbomen zal hen helpen om stevigere en winterhardere takken te ontwikkelen, die in de toekomst gezond fruit zullen voortbrengen. Als je nu snoeit heb je het volgende voorjaar dus een héérlijke tijd.

Fruitbomen

 

Wat níet te doen tijdens je zomersnoei

Je weet nu wat je tijdens een zomerse snoei wél moet doen, maar er zijn ook dingen die je beter achterwege kunt laten. In de zomer is het bijvoorbeeld onverstandig om heel agressief, in het wilde weg hele happen uit je groen te snoeien. Grote structurele snoei moet wachten tot de plant in rust is. Onjuist snoeien zal de plant meer kwaad dan goed doen. Je kunt per ongeluk belangrijke knoppen weghalen en dat moet natuurlijk worden voorkomen.

Snoeigereedschap kopen bij tuincentrum Eurofleur

Voor de juiste snoeimaterialen en meer tips kom je natuurlijk naar tuincentrum Eurofleur in Leusden. Onze medewerkers kunnen je alles vertellen over onze producten en over de specifieke verzorging van jouw planten. Kom langs of bestel jouw snoeigereedschap eenvoudig in onze webshop. We verkopen gereedschap van de volgende topmerken:

  • Gardena
  • Fiskars
  • Talen Tools

We verzenden onze producten snel, goed verpakt en in veel gevallen helemaal gratis. Tot snel bij Eurofleur!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
trends
Ontdek de Tenderflame tafelhaard bij Eurofleur!

Bij tuincentrum Eurofleur in Leusden verwelkomen we je graag om ons geweldige assortiment Tenderflame tafelhaarden te ontdekken. Of je nu binnen van een gezellig vuurtje wilt genieten of de loungehoek in de tuin in volle glorie wilt verlichten, er is een Tenderflame tafelhaard voor iedereen. In dit blogartikel nemen we je mee in de wereld van Tenderflame en laten we zien waarom deze haarden dé perfecte keuze zijn voor een sfeervolle en veilige ambiance.

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pin...

Lees meer...
Vacatures