Is jouw tuin regenproof?

Is jouw tuin regenproof?

Heb jij het weerbericht al gezien? We zien dat de temperaturen langzamerhand aan het dalen zijn en dat de regenbuien steeds vaker voorspeld worden. Dit zijn tekenen dat de herfst in opkomst is met knusse dagen.

Het is nu ook het juiste moment om even te checken of jouw tuin wel goed voorbereid is op de regenachtige periode. De vraag: wat kan ik doen om mijn tuin op een zware regenval voor te bereiden? Eurofleur heeft het antwoord. Lees onze simpele tips en tricks.

Waterdoorlatende bodemdekkers

Grind, split, boomschorsen en cacaodoppen zijn goede waterdoorlatende bodemdekkers, ook wel half verhardingen genoemd. Deze bodemdekkers voeren het water door naar de grond in plaats van het riool. Op deze manier blijft de grond vochtig en krijgt het grondwaterpeil de kans om aangevuld te worden.

Natte bodem beplantingen

Beplanting in de tuin kent veel voordelen. Eén daarvan is dat de wortels van de planten veel water opnemen. Dat betekent dat de planten voor een betere waterdoorlatendheid zorgen. Hoe meer planten hoe beter dus. Op deze manier zakt het water sneller in het geval van neerslag. Echter, zijn niet alle planten voor natte bodems geschikt. Hieronder lees je onze favorieten voor een natte bodem.

Struiken/bomen:

  • Hortensia
  • Japanse esdoorn
  • Pampagras

Planten:

  • Geitenbaard
  • Hartlelie
  • Maskerbloem

Regenton

Een slimme aankoop voor in je tuin is een regenton. Met een regenton bespaar je kraanwater tijdens het bewateren van je tuin. Dit komt doordat je het regenwater uit je regenpijp opvangt. Daarnaast bevat regenwater geen kalk. Dit is beter voor je tuin en ook voor je schoonmaakklusjes. Winwin!

Bodemverbeteraars

Bodemverbeteraars zoals compost, mestkorrels, grasmaaisel en boomschorsen hebben veel voordelen voor een regenbestendige tuin. Want wanneer de bodem gezond is, houdt het beter water vast en bevat het meer lucht. Hierdoor is het een goede basis voor de beplanting voor een natte bodem, waardoor het regenwater beter weggezakt in de grond.

Hoe minder betegeling hoe beter

Hoe minder tegels in de tuin des te beter dat is voor je waterhuishouding. Dat komt doordat het regenwater zo op de juiste manier naar de grond wordt afgevoerd. Daarnaast wordt het riool minder snel belast en staat het ook nog eens leuk in de tuin. Kortom, tegels eruit en groen erin.

Ga jij aan de slag met een regenproof tuin?

Kom dan langs bij ons Tuincentrum Eurofleur en wij helpen je graag. Geen tijd om langs te komen? Bekijk dan onze webshop.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 lentefrisse tuintips voor maart

Verheug je je ook zo op het nieuwe buitenseizoen? Ons tuincentrum helpt je op weg met deze 15 lentefrisse tuin- en balkonklussen!

Lees meer...
kamerplanten
Planten voor je bad- en slaapkamer

Wil je het zen-niveau in je bad- en slaapkamer verhogen? Ons tuincentrum in Leusden weet welke planten je dan in huis moet halen!

Lees meer...
bloembollen
Toffe tulpen

Ook zo dol op tulpen? Ons tuincentrum in Leusden vertelt je er meer over en geeft handige tulpentips!

Lees meer...
tuinplanten
Kuip- en potplanten verzorgen

Heb je vorstgevoelige kuip- of potplanten in de schuur, garage, kas of een onverwarmde zolderkamer staan? Ons tuincentrum heeft praktische tips en info over de verzorging van je planten in de winterberging.

Lees meer...
Vacatures