Maak je tuin winterklaar!

Maak je tuin winterklaar!

De bladeren beginnen te vallen, de temperaturen zakken en we trekken langzaam weer naar binnen. Een goede reminder dat we onze tuin niet moeten vergeten. Die heeft heerlijk kunnen genieten van de warme zomerdagen, maar heeft nu aandacht nodig om de winter te overleven. Oktober is hier de perfecte maand voor. Verdiep je in de planten in de tuin en schaf de materialen aan om jouw tuin winterklaar te maken.

Maar waar moet je dan aan denken als je je tuin winterklaar maakt? Geen zorgen, wij hebben een lijst met daarin de basis items die je moet afvinken voordat de vorst gaat beginnen.

Start met het gazon

We zeiden het al: oktober is een goede maand om je tuin winterklaar te maken. Er zijn nog zonnige dagen, de aarde is nog niet bevroren en de meeste planten zijn uitgebloeid. Start daarom met het bemesten van je gazon. Maai je gras niet te kort en voorzie het van een ruime laag najaarsmest. Wil je meer weten over het onderhoud van gazon bij nat weer? Lees dan hier verder.

Ga aan de slag met het groen

Gevallen bladeren geven een ultiem herfstgevoel, maar ze zijn slecht voor de tuin. Zo komt er geen zonlicht door en kan er rot ontstaan in je gazon. Zonde, want we hebben hem net winterklaar gemaakt. Zorg daarom voor een hark in de schuur zodat je de tuin goed bladvrij kunt houden. Heb je borders? Gebruik dan het blad als hun winterjas. Ook is oktober een goed moment om de planten te snoeien voordat de winter zijn entree doet. Dus heb je fruitbomen, klimop of rozen? Haal dan deze maand de snoeischaar uit de schuur. Hoe je rozen snoeit en verzorgt, lees je in onze blog.

Heb je een moestuin? Bereid deze voor op de winter

Met veel liefde en aandacht heb je jouw moestuin verzorgt. Tijd om het seizoen goed af te ronden voor een nieuw seizoen. Deze maand kun je waarschijnlijk nog een laatste oogst doen. Is het veel? Vries dan de groenten in, zonde om weg te gooien! Daarna is het tijd om de moestuin in te gaan. Haal de dorre en uitgebloeide planten weg, zodat je de aarde goed kunt omspitten. Heb je kwetsbare planten? Bescherm ze dan met compost, bladeren of met afdekjassen. Zorg dat je voor de koude winterdagen vliesdoek of plastic in huis hebt.

Voorbereiding voor het voorjaar

Na de donkere winterdagen is er niets waar we zo blij van worden als een gekleurde tuin! Dat vraagt het één en ander aan voorbereiding deze maand. Ze zeggen niet voor niets: het voorjaar begint in de herfst. Kies jouw favoriete voorjaarsbloemen zoals narcissen, irissen, blauwe druifjes en tulpen en plant ze alvast in jouw achter- of voortuin. Zo geniet je straks in het vroege voorjaar van een bloeiende tuin.

Wat ons nog rest

Laat het najaar en de winter maar komen! Vergeet niet het tuinset af te dekken of naar binnen te halen en om te tuin te voorzien van vetbollen en vogelhuisjes. Heb je nog tijd over? Check dan onze tuinkalender van oktober!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Geef je balkon of terras een mediterrane sfeer

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
tuinplanten
Weg met muggen en wespen in huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
tuinplanten
Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
trends
Trend: LEGO bloemen!

LEGO bloemen zijn de nieuwste trend in interieurland die zowel jong als oud betovert! Bij tuincentrum Eurofleur zijn we dolenthousiast over deze vrolijke, creatieve en onderhoudsvrije bloemsensatie. Lees verder om alles te ontdekken over deze fantastische toevoeging aan je huis.

Lees meer...
Vacatures