Oktober: wat te doen in de tuin?

Oktober: wat te doen in de tuin?

De tuin winterklaar maken in oktober?

Op zoek naar de ideale maand om jouw tuin voor te bereiden op de koude winter temperaturen? Dan is oktober bij uitstek de ideale maand om hiermee aan de slag te gaan. Waarom? In de maand oktober valt het weer vaak nog aangenaam mee waardoor het werken in de tuin nog steeds veel plezier met zich meebrengt. En als jij straks wilt genieten van een prachtige voorjaarstuin, dan moet je nu ook zeker al aan de slag gaan. Zo kun je prachtige voorjaarsbollen kopen en gaan planten waarmee je iedereen in de lente jaloers gaat maken. Wij geven je vandaag 10 tips om je voor te bereiden op de koude, maar oh zo gezellige winter.

  1. Uitgebloeide bloemen verwijderen
    In de maand oktober zijn veel van jouw bloemen inmiddels uitgebloeid waardoor het nu tijd is om deze af te knippen. Is er toevallig ook een stengel aan het afsterven? Dan kun je deze gerust ook wegknippen. Let er wel op dat je niet meer dan dat wegknipt zoals de bladeren. De blaadjes bieden de bloemen namelijk bescherming in de winter.
     
  2. Planten scheuren
    Sommige tuinplanten zijn groot geworden deze maand en kun je gaan afscheuren om ze vervolgens op een andere plek te plaatsen. 

  3. Maak jouw gazon winterklaar
    Blijft de temperatuur boven de 6 graden? Dan zal het gras nog blijven groeien. Het is hierbij wel belangrijk dat je vanaf deze maand ook het gras niet meer kort maait, maar altijd een standje hoger inzet. Soms kan het voorkomen dat er een zogeheten viltlaag is ontstaan. Dan raden wij je aan om het gras te verticuteren en voor een optimaal onderhoud is het aan te bevelen het gazon te bemesten met een wintermeststof.
     
  4. Rozen snoeien
    Je kunt nu jouw rozen gaan snoeien tot ongeveer kniehoogte (zo'n 40 cm) en wacht totdat de rozen zijn uitgebloeid. 

    Rozen snoeien
     
  5. Bomen snoeien
    Heb jij berken-, noten-, druiven- of andere fruitbomen? Snoei deze dan vóór januari want daarna komt de sapstroom al op gang. 
     
  6. Verplant nu ook jouw conifeer
    Oktober is bij uitstek dé maand waarin coniferen verplant worden.
     
  7. Bladverliezende hagen
    Bladverliezende hagen kunnen eigenlijk pas geplant worden zodra de haag het blad heeft laten vallen. 
     
  8. Afsteken van graskanten
    Wil je jouw gazon netjes de winter in laten gaan? Dan kun je graskanten nog eens afsteken. 
     
  9. Voorjaarsbollen planten
    Zoals we net zeiden, is dit dé tijd van het jaar om aan de slag te gaan met voorjaarsbloeiende bloembollen. Plant je ze nu? Dan geniet je in het voorjaar van de mooiste Narcissen, Hyacinten en Tulpen. 

    Voorjaarsbollen planten in oktober
     
  10. De vijver
    Belangrijk is om een net te spannen over jouw vijver zodat deze de bladeren op kan vangen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
kamerplanten
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Leusden heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Vacatures