Ode aan de stoere Alocasia

Tags:
Ode aan de stoere Alocasia

Niet iedereen zal direct weten welke plant je bedoelt wanneer je het over de ‘Alocasia’ hebt. Zonde, want deze kamerplant mag er absoluut zijn. De groene beauty mag wat ons betreft wat meer naamsbekendheid krijgen, gewoonweg omdat het zo’n bijzondere plantensoort is. Hij is er in allerlei soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen: het opvallende en prachtige blad. Hun brede hart- of pijlpuntvormige, getextureerde bladeren kunnen platte of golvende randen hebben en ook hun kenmerkende nerven mogen gezien worden. Maak eens kennis met jouw nieuwe beste vriend!

Kamerplanten showroom

 

Alocasia soorten

Alocasia's hebben een zeer indrukwekkende aanwezigheid. Moeiteloos voegt de groene plant stijl en sfeer toe aan je ruimte, met name vanwege zijn bijzondere, vaak XXL-formaat bladeren en bladtekeningen. Hij wordt niet voor niks ook wel de olifantsoor genoemd. Hij is er in allerlei varianten, elk zo met zijn eigen omvang en bijzonderheden. De bekendste soorten zijn:

  • Alocasia zebrina
  • Alocasia polly
  • Alocasia cucullata
  • Alocasia wentii
  • Alocasia amazonica
  • Alocasia black velvet
  • Alocasia macrorrhiza

Misschien is de zebrina wel onze favoriet. Hij heeft immers een compact formaat, waardoor je ‘m op elke plek in huis kan laten stralen. Ook de gestreepte steel geeft de plant een zeer exotische vibe. Wij worden er vrolijk van!

De standplaats van mij Alocasia

Ze zien er allemaal nét even anders uit, maar komen op heel veel punten overeen. Bijvoorbeeld hun verzorging. Alocasia’s zijn subtropische planten die afkomstig zijn uit Azië en Australië. In het wild groeien deze planten onder een bladerdak, dus de Alocasia ontwikkelt van nature grote bladeren om toch genoeg zonlicht op te kunnen nemen. Deze snelgroeiende kamerplanten kunnen bijna wekelijks nieuwe bladeren laten zien als ze actief groeien. De hoeveelheid licht die de plant ontvangt, bepaalt hoe snel hij groeit. De plant zal overleven, maar niet zo snel groeien als hij in een hoek met minder licht wordt geplaatst. Pas echter op met direct zonlicht: hierdoor kunnen de bladeren verbranden.

Alocasia | Tuincentrum Eurofleur

Wist je dat... de Alocasia ook één van de beste luchtzuiveraars is?

Hoe verzorg ik de Alocasia?

Geef Alocasia’s water als de bovenste paar centimeter van de grond droog is. Alocasia's hebben een gemiddelde waterbehoefte en houden ervan om tussen de gietbeurten gedeeltelijk uit te drogen. Ze houden niet van drassige, natte voeten, dus geef liever te weinig dan teveel water. Het is dat het zo’n schoonheid is, anders had je er letterlijk geen omkijken naar. Draai de pot een kwartslag wanneer je de plant water geeft. Dit zorgt ervoor dat de plant gelijkmatig zonlicht krijgt en voorkomt dat deze naar het licht toe groeit en topzwaar wordt. In de koudste maanden van het jaar, wanneer de plant niet actief groeit, hoef je nóg minder water te geven.

Olifantsoor kopen bij tuincentrum Eurofleur

Alle Alocasia-soorten houden van losse, voedselrijke potgrond en een hoge luchtvochtigheid. Plaats de plant niet in de buurt van een buitendeur, tochtig raam of voor de verwarming. Deze temperatuurschommelingen kunnen de groei remmen en de bladeren mogelijk beschadigen. Ben je benieuwd welke Alocasia’s wij in ons tuincentrum verkopen? Je bent van harte welkom bij Eurofleur in Leusden! Onze medewerkers koppelen je graag aan de mooiste plant. Kom langs voor inspiratie en advies.

Openingstijden & contact

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Leusden geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
bloemen
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
gazon
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
moestuin
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
Vacatures