Ode aan de stoere Alocasia

Tags:
Ode aan de stoere Alocasia

Niet iedereen zal direct weten welke plant je bedoelt wanneer je het over de ‘Alocasia’ hebt. Zonde, want deze kamerplant mag er absoluut zijn. De groene beauty mag wat ons betreft wat meer naamsbekendheid krijgen, gewoonweg omdat het zo’n bijzondere plantensoort is. Hij is er in allerlei soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen: het opvallende en prachtige blad. Hun brede hart- of pijlpuntvormige, getextureerde bladeren kunnen platte of golvende randen hebben en ook hun kenmerkende nerven mogen gezien worden. Maak eens kennis met jouw nieuwe beste vriend!

Kamerplanten showroom

 

Alocasia soorten

Alocasia's hebben een zeer indrukwekkende aanwezigheid. Moeiteloos voegt de groene plant stijl en sfeer toe aan je ruimte, met name vanwege zijn bijzondere, vaak XXL-formaat bladeren en bladtekeningen. Hij wordt niet voor niks ook wel de olifantsoor genoemd. Hij is er in allerlei varianten, elk zo met zijn eigen omvang en bijzonderheden. De bekendste soorten zijn:

  • Alocasia zebrina
  • Alocasia polly
  • Alocasia cucullata
  • Alocasia wentii
  • Alocasia amazonica
  • Alocasia black velvet
  • Alocasia macrorrhiza

Misschien is de zebrina wel onze favoriet. Hij heeft immers een compact formaat, waardoor je ‘m op elke plek in huis kan laten stralen. Ook de gestreepte steel geeft de plant een zeer exotische vibe. Wij worden er vrolijk van!

De standplaats van mij Alocasia

Ze zien er allemaal nét even anders uit, maar komen op heel veel punten overeen. Bijvoorbeeld hun verzorging. Alocasia’s zijn subtropische planten die afkomstig zijn uit Azië en Australië. In het wild groeien deze planten onder een bladerdak, dus de Alocasia ontwikkelt van nature grote bladeren om toch genoeg zonlicht op te kunnen nemen. Deze snelgroeiende kamerplanten kunnen bijna wekelijks nieuwe bladeren laten zien als ze actief groeien. De hoeveelheid licht die de plant ontvangt, bepaalt hoe snel hij groeit. De plant zal overleven, maar niet zo snel groeien als hij in een hoek met minder licht wordt geplaatst. Pas echter op met direct zonlicht: hierdoor kunnen de bladeren verbranden.

Alocasia | Tuincentrum Eurofleur

Wist je dat... de Alocasia ook één van de beste luchtzuiveraars is?

Hoe verzorg ik de Alocasia?

Geef Alocasia’s water als de bovenste paar centimeter van de grond droog is. Alocasia's hebben een gemiddelde waterbehoefte en houden ervan om tussen de gietbeurten gedeeltelijk uit te drogen. Ze houden niet van drassige, natte voeten, dus geef liever te weinig dan teveel water. Het is dat het zo’n schoonheid is, anders had je er letterlijk geen omkijken naar. Draai de pot een kwartslag wanneer je de plant water geeft. Dit zorgt ervoor dat de plant gelijkmatig zonlicht krijgt en voorkomt dat deze naar het licht toe groeit en topzwaar wordt. In de koudste maanden van het jaar, wanneer de plant niet actief groeit, hoef je nóg minder water te geven.

Olifantsoor kopen bij tuincentrum Eurofleur

Alle Alocasia-soorten houden van losse, voedselrijke potgrond en een hoge luchtvochtigheid. Plaats de plant niet in de buurt van een buitendeur, tochtig raam of voor de verwarming. Deze temperatuurschommelingen kunnen de groei remmen en de bladeren mogelijk beschadigen. Ben je benieuwd welke Alocasia’s wij in ons tuincentrum verkopen? Je bent van harte welkom bij Eurofleur in Leusden! Onze medewerkers koppelen je graag aan de mooiste plant. Kom langs voor inspiratie en advies.

Openingstijden & contact

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
De perfecte kleurcombinaties voor je border: tips & inspiratie

Een goed ontworpen border kan je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs waar je de hele zomer van kunt genieten. Maar hoe kies je de juiste kleuren en waar moet je op letten bij het aanplanten van je plantenborder?

Lees meer...
tuinplanten
Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
tuintips
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 20 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
vaderdag
Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Leusden vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Vacatures