Kat in huis? Deze kamerplanten zijn perfecte huisgenoten!

Tags:
Kat in huis? Deze kamerplanten zijn perfecte huisgenoten!

Jij als trotse eigenaar van de liefste kat weet waarschijnlijk wel dat bepaalde kamerplanten geen goeie match met jouw liefste huisgenoot zijn. Waar sommige hangplanten als liaan kunnen dienen, zijn er weer cactussen waar jouw kater een beetje prikkelbaar van wordt. Daarnaast zijn er kamerplanten die ronduit giftig zijn voor jouw lieve kat of kitten, zoals bijvoorbeeld de olifantsoor (Alocasia) en de geldboom (Pachira Aquatica). De zoektocht naar de perfecte kamerplant kan nogal een lastige zijn en daarom helpen we je graag. Wij hebben een aantal knappe groene rakkers op een rij gezet die ook jouw kat meer dan leuk gaat vinden!

Onze kamerplanten showroom

 

Waarom zijn sommige kamerplanten giftig voor katten?

Maar first things first: hoe zit het eigenlijk met dat gif? Zowel voor katten als voor andere huisdieren geldt dat ze natuurlijk graag door het huis snuffelen. Daarbij kan het gebeuren dat ze een plant tegenkomen waar ze stukjes van opeten. Dit kan er dan voor zorgen dat ze erg ziek worden. In bepaalde stengels of bladeren kunnen immers sappen zitten die voor je kat behoorlijk schadelijk kunnen zijn. Die narigheid wil je natuurlijk het liefste voorkomen! De symptomen verschillen per plant, dus het is lastig te zeggen hoe je kunt zien dat je kat in de buurt van een giftige plant is gekomen. Toch is het goed om bij onderstaande symptomen in ieder geval de huisarts te raadplegen:

  • Diarree en/of braken
  • Een geïrriteerde huid
  • Drinken of eten links laten liggen
  • Lusteloosheid

Kamerplanten die niet giftig zijn voor katten

We houden jou en je nieuwsgierige kater niet langer in spanning; dit zijn onze 5 favoriete kat-proof planten!

  1. De bananenplant is niet alleen een jungle plant die überhaupt al erg mooi is om in huis te hebben staan, hij is ook nog eens helemaal veilig voor honden en katten. Daarnaast is hij ook gemakkelijk te verzorgen, dus dat is natuurlijk een extra pluspunt!
  2. Calathea: met prachtige grote bladeren en rode tinten is deze plant zelfs een fijne plant om schaduw te creëren waar katten heerlijk kunnen luieren. 
  3. Ook de verschillende bromelia’s met een gekleurde bloem in het midden zijn gelukkig helemaal veilig! 
  4. De gemakkelijke en toch bijzondere graslelie is ook helemaal veilig en geeft daarnaast vaak en snel nieuwe stekjes.
  5. Verschillende soorten varens zijn ook geen enkel probleem en hebben daarnaast ook een luchtzuiverende werking. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de zinkvaren en de nestvaren. 

Tip! Een kunstplant of een kunstboeket is ook altijd een goed idee.

Luchtzuiverende kamerplanten

 

Welke kamerplanten kunnen giftig zijn voor huisdieren?

Gelukkig is dit pas een greep uit de kamerplanten die je kunt kiezen als je huisdieren hebt. Echter is het ook belangrijk om te weten welke je beter niet kunt kiezen. Zoals eerder genoemd geldt dit bijvoorbeeld voor de geldboom en de olifantsoor, maar ook de kalanchoë, dieffenbachia, monstera en hedera behoren tot dit lijstje. Wil je zeker weten of een kamerplant veilig is of niet? Dit kun je altijd navragen of nalezen bij de aankoop. Kom langs bij tuincentrum Eurofleur in Leusden om je te laten adviseren. Onze medewerkers helpen je natuurlijk graag!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 tuin- en balkontips voor oktober

Er zijn nog zat leuke klussen die je in oktober in de tuin en op je balkon kunt doen. We zetten ze voor je op een rijtje!

Lees meer...

Het is herfst! Tijd om potten en bakken met herfstbloeiers, bessenstruikjes, wintergroene planten en voorjaarsbollen te vullen.

Lees meer...
Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Vacatures