Een onderhoudsvriendelijke tuin zonder teveel tegels? Dat doe je zo!

Een onderhoudsvriendelijke tuin zonder teveel tegels? Dat doe je zo!

Of je nu een grote of een kleine tuin hebt: als je geen groene vingers hebt, wil je niet al te veel tijd kwijt zijn aan het bijhouden van je tuin. Door goed na te denken over hoe je je tuin inricht kun je voorkomen dat je alleen maar aan het werk bent in de tuin. Met de tips uit dit artikel kun je starten met genieten, in plaats van ploeteren in je tuin.

Wel een pad, maar geen tegels?

Wil je wel een pad in je tuin, maar wil je niet de hele tuin vol leggen met tegels? Denk dan eens aan het gebruik van grind, houtsnippers of kiezels. Deze zijn onderhoudsvriendelijk, want wanneer het geregend heeft, wordt het water goed afgevoerd. Bij tegels is dit vaak niet het geval en dit zorgt ervoor dat op tegels groene aanslag kan ontstaan. Dit ziet er niet alleen vies uit, maar is ook nog eens gevaarlijk. Door groene aanslag (algen en mos) kunnen tegels erg glad worden, waardoor je kunt uitglijden.

Houd wortels tegen met worteldoek

Als je een pad van bijvoorbeeld grind gaat aanleggen, vergeet dan niet om worteldoek te gebruiken. Hiermee worden, zoals de naam al doet vermoeden, wortels tegen gehouden. Voorkom dus dat je om de paar weken allemaal onkruid tussen je grind vandaan moet plukken. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Plaats borders of plantenbakken

Je kent het wel: heb je aan de ene kant geplant, een jaar later komt de plant aan de andere kant van de tuin naar boven. Om dit te voorkomen, kun je gebruik maken van borders. Daarmee kun je het deel afbakenen waar de plant mag groeien. Tip: wil je er zeker van zijn dat een plant niet gaat woekeren, ondanks dat deze in een border staat? Gebruik dan worteldoek!

Gesloten beplanting

Word jij er ook gek van dat je een week na het wieden van onkruid weer opnieuw kunt beginnen? Dan is deze tip voor jou: waar planten staan, kunnen geen andere planten groeien. Ook geen onkruid. Maak daarom slim gebruik van beplanting. Met bodembedekkers kun je ervoor zorgen dat de grond bedekt wordt en minder aantrekkelijk wordt voor onkruid. Deze zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Voor elke plek in de tuin is een bodembedekker te vinden: voor in de zon, halfschaduw en in de schaduw.

Kies voor onderhoudsvriendelijke beplanting

Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor een plant die snel groeit. Je kunt ook voordat je iets in jouw tuin plant, kijken hoe groot de plant of boom zal gaan worden. Je voorkomt hiermee dat je elk jaar meerdere keren moet gaan snoeien. Let er bij de aanschaf van een plant of boom op of deze zijn blad verliest of dat de bladeren ook in de herfst en winter blijven hangen. Dat scheelt weer harken!

Automatische oplossingen

Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen. Er zijn verschillende systemen te koop die jou kunnen helpen bij het bijhouden van jouw tuin. Denk daarbij aan automatische beregening die de tuin automatisch water geeft of een robotmaaier die ervoor zorgt dat jouw gazon er altijd netjes bij ligt. Daardoor hoef je er bijna niet meer naar om te kijken. Gemak dient de mens!

Meer weten?

Wil je meer weten over een onderhoudsvriendelijke tuin? Onze tuinadviseurs helpen je graag met het uitzoeken van de juiste beplanting of andere oplossingen om jouw tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken.