Terug van nooit weggeweest: de Yucca!

Terug van nooit weggeweest: de Yucca!

De Yucca, ook wel bekend als de Palmlelie, is zo’n plant die al decennia populair is in de Nederlandse woonkamers. Misschien heb je ‘m als kind al wel bij je opa en oma zien staan. De plant verdient ook anno 2021 een plekje in jouw huiskamer. Hij heeft een tropisch uiterlijk, is lekker groot en past vanwege zijn robuuste stam perfect in een stoer huishouden. Wij snappen wel waarom de Yucca al jaren bovenaan mening kamerplanten lijstje staat. Wij geven je aantal redenen waarom je een Palmlelie in huis moet halen.

1. De Yucca verzorgen is een eitje

De Yucca heeft veel weg van de palmboom vanwege de lange, puntige en scherpe bladeren. Het is ook niet zo gek dat hij de Nederlandse naam Palmlelie heeft gekregen. De kamerplant is echter helemaal geen palm. Deze groene kamerplant is namelijk familie van de Beaucarnea. Hij is afkomstig uit de droogte van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn dus wel wat gewend qua droogte en temperatuur. Het is één van de makkelijkste kamerplanten! Zet jouw Yucca op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Geef ’m regelmatig water, maar het is geen probleem als de grond tussen gietbeurten wat uitdroogt. Sterker nog, hij heeft liever te weinig dan teveel water. Hij slaat namelijk water op in zijn stam. In de warmere maanden van het jaar zal de Yucca wel iets meer water nodig hebben.

Wist je dat: de Yucca zelfs 2,5 meter hoog kan worden? Dat is nog eens een fijne eyecatcher!

2. De Yucca zuivert de lucht

Er zijn een aantal soorten Yucca te vinden in de Nederlandse woonkamers, van schattig en klein tot een Yucca joekel! De bekendste zijn de Yucca Elephantipes (Olifantspoot), Yucca Rostrata, Yucca Maya Tree (ook bekend als de Yucca Guatemalensis) en de Yucca Filamentosa. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben een luchtzuiverende werking. Dit houdt in dat de bladeren in de huidmondjes giftige stoffen als verf, rook, schoonmaakmiddelen opnemen en filteren. Zo worden deze stoffen weer gezond de lucht in gestuurd.

Wist je dat: De Maya’s hebben ‘ontdekt’ dat het sap in de palm een helende werking heeft? Nog steeds wordt het sap gebruikt voor medicijnen tegen onder andere gewrichtspijn.

Yucca kopen | Tuincentrum Eurofleur

3. Yucca stekken

Jawel, een Yucca is heel goed te stekken! Waarom één Yucca laten shinen als je er een stuk of 5 een plekje kunt geven? Het is belangrijk om met schone materialen te werken. Maak je schaar of mes dus grondig schoon met een ontsmettingsmiddel. Volg daarna deze stappen:

  • Kies een mooie scheut uit. Let er wel op dat de scheut al een bruine stam heeft.
  • Check vervolgens of de scheut van de plant wortels heeft. Zo ja, dan kun je de scheut onder de wortels los knippen of snijden. Geen wortels? Zorg dat je een stek afknipt van ongeveer 10 centimeter.
  • Zorg dat de stek tot maximaal een week kan drogen op een koude, maar ook droge plek. Door te drogen kunnen de wortels hun best doen om zich te ontwikkelingen.
  • Verpot vervolgens de stek in een bloempot met verse potgrond (liever nog stekgrond). Let nog even op met watergeven. Te weinig is beter dan teveel!
  • Na een aantal weken zal je zien dat de stek gaat groeien en dus wortels heeft ontwikkeld. Dit is het moment waarop je meer water kan gaan even. Houdt de hoeveelheid van zijn moeder aan!

Yucca kopen: online en in Leusden

Last but not least: de Yucca is gewoon een fantastische aanvulling op jouw plantencollectie. Kom langs bij Eurofleur en laat je adviseren door onze plantenexperts. Zij kunnen jouw Yucca ook matchen aan de perfecte bloempot. Wist je dat we ook Yucca’s in de webshop verkopen? Ook voor hydrokorrels en potgrond ben je bij Eurofleur in Leusden aan het juiste adres. Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Leusden geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
tuintips
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Vacatures