Tuintips maart 2019

Tuintips van maart! Het tuinseizoen buitenhuis bij Eurofleur gaat weer van start, excuses om achterover te blijven leunen zijn er niet meer. De kans op een echte vorstperiode is nihil, al zijn nachtvorsten natuurlijk nog vrij normaal. Voor zachte gewassen, zoals gezaaide kruiden, groenten en éénjarigen is het nog te vroeg, maar voor al het overige is het nu de tijd. Een mooie maand dus om de tuin op te schonen (een soort voorjaarsschoonmaak dus), structuur aan te brengen, te planten, verplanten en te snoeien. Werken in de tuin is meer dan alleen het toonbaar maken van het stukje groen, waar iedereen vanaf de weg naar kan kijken. Het zorgt voor de nodige beweging en het maakt je hoofd leeg. Het brengt rust. Samen werken in de tuin is tevens ideaal om een gesprek aan te gaan, ook om lastige dingen te bespreken; het heeft een therapeutische werking. Zorg er wel voor dat de buren niet kunnen meeluisteren.

Structuur

Het is nu de tijd om de in de winter bedachte plannen uit te voeren. Geen plannen gemaakt? Bedenk óf je iets wilt veranderen, vervolgens wát je wilt veranderen en maak het dan concreet. Het kan om een nieuw zitje gaan, een nieuwe kleur van de schutting of simpelweg een paar nieuwe plantenbakken. Je kunt iets veranderen om iets mooier te maken, maar je kunt ook veranderen uit praktisch of milieu oogpunt. Het jaar 2018 heeft ons, vanwege de droogte, pijnlijk duidelijk gemaakt, dat de tuin niet altijd die oase blijft, die we zouden wensen. Water en bodemgesteldheid spelen hier de hoofdrollen. Niemand wordt er vrolijk van om maandenlang meerdere keren per week de tuin te moeten sproeien. Compost strooien zorgt voor een betere bodem, een betere beworteling en dus sterkere planten. Een compostvat of composthoop is dus een nuttige verandering.

Een regenton of watervat zorgt voor een waterbuffer. Laat regenwater zo mogelijk vrij weglopen en niet via de riolering. Graaf een voorgevormde vijver in, of maak een waterloop van vijverfolie en grind (al dan niet met beplanting).  Deze kan als overloop en buffer dienen voor regenwater. Een vijver hoeft niet persé voor vissen te zijn. Maak de tuin (deels) tegelvrij en zorg voor wat grotere struiken en eventueel een kleine boom voor de schaduw. Water, open grond en groen zorgen voor een aangenamer tuinklimaat.

Tuin opruimen in maart

Begin met het opruimen van blad en takken uit de plantenbedden. Knip afgestorven planten resten van grassen en vaste planten weg. Klein materiaal mag blijven liggen, maar zorg dat de vaste planten licht en lucht krijgen. Het overige afval kunt u klein knippen en op de composthoop gooien of in de groencontainer doen. Ook de vijver is aan een beurt toe. Oude planten resten moeten weggeknipt worden en bladresten die naar de bodem gezonken zijn verwijderen. Het gras van het gazon begint ook weer te groeien. Verwijder de evt. ‘viltlaag’ en verticuteer de grasmat. Hiermee breng je zuurstof in de bovenlaag. Strooi vervolgens een dun laagje compost.

Planten

Maart is een echte tuinplant maand. Structuur-bepalende beplanting als (haag)coniferen, haagbeplanting zoals beuk, haagbeuk en liguster, bomen en grote heesters kunnen geplant worden evenals de kleinere struiken, vaste planten, klimplanten, fruit, rozen en waterplanten. Op het moment dat de voorjaarsbollen uitgebloeid raken kunnen de zomerbollen de grond in. Ook voor verplanten is het nu de tijd. In het grootste deel van het jaar zijn alleen bewortelde planten in pot verkrijgbaar. In maart varieert dit van potgekweekt tot potgedrukt (vers opgepot), kale wortel (haagplantsoen) en kluiten (haagconiferen).

Snoeien

Heesters die niet in het vroege voorjaar bloeien, dus eerst groeien en dan bloeien, kunnen gesnoeid worden. Dood hout, vreemd gevormde takken of takken in een rare stand kunnen te aller tijde weggesnoeid worden. Lavendel, heideachtigen en vlinderstruiken moeten gesnoeid worden om ze compact te houden. Snoei ze echter niet tot op het kale hout. Bij de boerenhortensia kunnen de oude bloeiwijzen weggeknipt worden. Meer snoei betekent minder bloei. In dit geval kun je ervoor kiezen om een deel van de oudere takken verder terug te knippen. De bloei blijft behouden en na een paar jaar is de plant verjongd.

Struikrozen kun je tot 10-20 cm boven de grond terugsnoeien. Snoei vlak boven een naar buiten gericht oog. Altijd eerst dood hout en takken die kruisen wegsnoeien. Dunne takjes in zijn geheel verwijderen. Voor stamrozen geldt in principe hetzelfde (tot 10-20 cm boven de ent). Bij klimrozen eerst dood hout verwijderen. De zijtakjes van de gesteltakken inkorten tot op 2 a 3 ogen. Dunne takjes in zijn geheel verwijderen. Toppen verwijderen. Oude minder vitale takken in zijn geheel verwijderen. Nieuw ontstane takken van vorig jaar aanbinden.

Bekijk tuinmeubelen

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures