Herfstplanten voor in de tuin? Ontdek ze hier

Herfstplanten voor in de tuin? Ontdek ze hier

De herfstmaanden zijn een paar maanden die moeilijk te peilen zijn: in september kunnen we nog genieten van 25 graden en in oktober kan het al vriezen. Wat de herfst ook voor ons in petto heeft: er zijn altijd genoeg mooie tuinplanten te vinden die kleur in jouw tuin aanbrengen. Misschien is het je wel eens opgevallen: in de herfstperiode zijn er weinig bloeiende planten te vinden in de tuinen, maar dit is eigenlijk nergens voor nodig. Er zijn namelijk heel veel herfst en winter planten met de mooiste kleuren. Planten voor in de herfst hebben hele mooie, warme kleuren wat écht zorgt voor een schitterend najaar effect: denk maar eens aan de kleuren: geel en rood. 

Tuinplanten

 


Herfstplanten en bloemen genoeg te vinden

Juist in het najaar kan jouw tuin er nog prachtig uitzien: bedenk je maar eens jouw tuin voor je met prachtige herfstasters en herfst anemonen in veel verschillende kleuren zoals paars, roze en wit. En vaak kun je ook nog heerlijk genieten van lekker weer, dus plaats een leuke Bolchrysant op tafel en geniet met een lekker kopje thee erbij.

Top 5 schitterende herfstplanten

Benieuwd van welke leuke herfst planten jij nog allemaal kunt genieten dit najaar? Check dan onze top 5 mooie planten in de herfsttuin.

 1. Geranium Rozanne
  Misschien ken je deze bekende herfstplant ook wel onder de populaire naam: Ooievaarsbek of Geranium Gerwat. Deze mooie herfstplanten worden zo'n 30 tot 40 cm hoog en zijn dankzij hun lange bloeitijd enorm populair. De herfstplant stopt pas met bloeien zodra de eerste nachtvorst is aangebroken met een enorm voordeel: het houdt jouw border vrij van onkruid. Je kunt ze herkennen aan hun prachtige lichtblauwe tot lilakleurige bloemen die zo'n 6 cm hoog worden. Midden in de bloem vind je een wit hart.  

  Geranium Rozanne
   
 2. Herfstanemonen
  Een andere échte herfsttopper is de Herfstanemone: deze prachtige bloemen komen in augustus tevoorschijn en hebben een lange bloeiperiode t/m het najaar. Wil je een echte blikvanger in de nazomer en het najaar? Dan is de Herfstanemone een perfecte keuze voor jou. Een herfstanemone is een makkelijke plant die je met gemak in de halfschaduw of schaduw kunt zetten waar ze nog volop kunnen groeien. Houd er rekening mee dat de herfstplantjes gek zijn op een humusrijke grond is die niet al te droog is. 

  Herfstanemone kopen en planten in de herfst
   
 3. Herfstaster
  Heb je een plaats in de tuin over waar zowel volle zon en schaduw te vinden is? Dan is de herfstaster een goeie keuze. Heb je geen groene vingers? Geen probleem: met deze makkelijke tuinplant hoef je bijna niets zelf te doen. In de nazomer en herfstmaanden zie je de herfstaster vaak terugkomen in veel verschillende kleuren. De bloemen van de plant zitten in schermvormige trossen, ze hebben een krans van lintbloempjes rond een geel hartje. Dankzij de late bloei van de tuinplant, is de herfstaster zeer aantrekkelijk voor zowel vlinders als bijen.

  herfstaster in jouw herfsttuin
   
 4. Gele zonnehoed (Rudbeckia)
  Ontdek ook de prachtige winterharde en bloeiende tuinplant: Gele zonnehoed (Rudbeckia). De plant valt enorm op dankzij haar hoge stengels en opvallende gele kleur. Wat deze vaste plant vooral is: is betrouwbaar. Je kunt een humusrijke grond hebben of juist een kleigrond: ze bloeien hoe dan ook tot aan het late najaar door. Daarom is het ook geen wonder dat de tuinplant is uitgegroeid tot een grote favoriet in Nederland. Je hebt ze in allerlei verschillende kleuren zoals: oranje, rood, zand en geel. 

  Gele zonnehoed (Rudbeckia)
   
 5. IJzerhard (Verbena Bonariensis)
  Wil je vlinders naar je tuin toe trekken? Dan is de IJzerhard (Verbena Bonariensis) een goede tuinplant voor jou. Als je op zoek bent naar een leuke herfstplant met prachtige paarse of lila kleurige bloemen dan is deze tuinplant ideaal. Je kunt de Verbena eigenlijk overal wel bij plaatsen, het enige waar je een beetje rekening mee moet houden is de hoogte. Soms overleeft de Ijzerhard de winter en soms verdwijnen ze langzaam. Maar je hebt niet om je zorgen over te maken: ze zaaien zich vanzelf uit in het voorjaar met complete nieuwe bloemen. 

  IJzerhard (Verbena Bonariensis)

Wat ga jij doen om ook meer kleur in je tuin te krijgen? Ga eens aan de slag met een van deze prachtige bloemen en maak een herfsttuin waar iedereen jaloers op is. Ook voor bloembollen, eenjarige planten, klimplanten en nog veel meer kun je bij ons gezellige tuincentrum in Leusden terecht. 

Tuininrichting