Januari: Werk die extra calorieën eraf in de tuin

Januari: Werk die extra calorieën eraf in de tuin

Iedereen zit altijd een beetje op tegen de maand januari, maar stiekem is het een top maand om al die extra calorieën eraf te branden in de tuin. Je kan namelijk in de tuin heerlijk bezig zijn met het planten van tuinplanten, de bloembollen verzorgen of aan de slag gaan in de vijver: er is van alles mogelijk! Lekker tuinieren, je tuin op orde maken en ook nog eens de nodige lichaamsbeweging krijgen: dat willen we graag. Werken in de tuin is nu eenmaal goed voor je conditie! 

Tuinonderhoud


 

Verbrand calorieën in de tuin

Vaarwel sportschool en hallo tuinieren! Mensen die regelmatig ploeteren in de tuin, weten als geen ander dat werken in de tuin enorm zwaar en uitputtend werk kan zijn. Al die pepernoten moeten er toch afgetraind worden en waarom dan niet twee vliegen in een klap pakken? Je kan rustig in de tuin gaan werken en beweging in de buitenlucht is nu eenmaal gezond voor de mens. Maar welke klusjes verbranden nu eigenlijk de meeste calorieën? Wij hebben voor jou enkele taken op een rijtje gezet:

  • Het gras maaien: 200 kcal per 30 minuten
  • Planten water geven: 100 kcal
  • Spitten: 200 kcal per 30 minuten
  • Bladeren harken: 300 kcal 
  • Het onkruid wieden: 130 kcal per halfuur 

Verbrand calorieën in de tuin

In januari kan je het volgende nog oppakken voor de beplanting

  • Vriest het niet? Dan kan je gerust door blijven planten. Je kan ook eens wat extra kleur toevoegen in de tuin door bijvoorbeeld mooie winterviolen of winterheide in de plantenbakken te plaatsen.
  • Vergeet de populaire kuipplanten niet! De kans is namelijk groot dat deze planten uitdrogen, daarom is het belangrijk om ze in januari wat extra water te geven. 
  • Als het weer mee zit en de temperatuur komt nog niet onder de 0 graden, dan kun je ook gerust nog bomen planten. 
  • Bescherm jouw wintergevoelige planten door bijvoorbeeld plantenhoezen te kopen: de ijzige wind en koude temperaturen kunnen namelijk de tuin flink vernielen.

Beplanting in januari

Januari: ook de vijver niet vergeten

  • Wil je een nieuwe vijver aanleggen? Dan is januari de ideale maand om je tuin alvast uit te graven, uiteraard als het nog niet gevroren heeft.
  • Houd er rekening mee dat de vissen niet veel voeding nodig hebben als de temperatuur onder de 6 graden komt. Voed je graag reigers? Zij hebben juist wel enorm veel honger, dus controleer altijd of er eventuele gaten in het vijvernet zitten. 
  • Als het écht koud wordt, kan het voorkomen dat de vijver dichtvriest. Het is om die reden belangrijk om regelmatig te controleren of er nog een open wak ligt. 

Kortom, genoeg te doen nog in de tuin! Vergeet je goede voornemens niet en ga lekker aan de slag buiten.

Tuinverlichting

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
gazon
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
moestuin
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
tuinplanten
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Vacatures