Kweek je eigen sla

Kweek je eigen sla

In de zomer eten we, over het algemeen, veel salades. Het is een heerlijke frisse maaltijd en past bij een goede bord pasta, een barbecue of gewoon als maaltijdsalade. Hoe leuk is het dan om de salade van eigen kweek te eten? Naast dat eigen kweek vaak gezonder is, werkt (moes)tuinieren ook stressverlagend. Dan ben je écht lekker bezig. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het kweken van sla.

 

Moestuinieren; de basis!

 

 

Sla zaaien

Sla kun je zaaien van maart tot en met eind juli. Je moet je wel bedenken dat je sla maar één dag kunt bewaren, dus het is niet verstandig om een hele moestuin vol sla te kweken (behalve als je er anderen blij mee kunt maken natuurlijk!).

Je kunt in juni de zaadjes direct in de grond stoppen. Zorg ervoor dat je er niet teveel aarde overheen legt, want de zaadjes hebben behoefte aan licht. Je kunt het beste zaai- en stekgrond gebruiken wanneer je de sla inzaait. Laat ook zo’n 10 tot 15 cm tussen de zaadjes, dan heeft de sla genoeg ruimte om te groeien. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, dan kunnen de zaadjes niet uitdrogen.

Komkommer, ui en radijzen kun je perfect naast de sla kweken. Waar je voorzichtig mee moet zijn; koolsoorten, selder en peterselie. Naast deze soorten gaat de sla het minder goed doen.

 

Moestuinieren; zaaien en indelen

 

 

Sla oogsten

Oogst de sla zo’n 40 tot 50 dagen na het inzaaien. Oogst de sla vroeg in de ochtend, want dan zit er nog voldoende vocht in. De sla krijgt daar een lekkere bite van. Wanneer je de sla oogst is hij meestal maar één dag houdbaar. Wil je er iets langer mee doen? Zorg dan dat je de sla met wortel en al eruit haalt. Zet deze vervolgens in een emmer met een laagje water op een donkere en koele plek, dan kun je er een aantal dagen van genieten!

 

Groenten voor in de sla

Sla is vrij eenvoudig om te kweken. Andere groenten zijn vaak wat lastiger, maar ook daar is een oplossing voor! Je kunt vaak al plantjes kopen waar komkommers, paprika’s of pepers aan zitten. Aan jou de taak om het plantje en de groenten verder te laten groeien. Daarnaast heb je bijna gelijk profijt van zo’n plantje omdat de groenten al verder zijn in het groeiproces.

 

Eurofleur helpt je bij jouw moestuin

Eurofleur heeft alles wat je nodig hebt om jouw moestuin te starten. Daarnaast vind je in ons tuincentrum ook een groot aanbod aan moestuinplantjes, zaden en fruitbomen! Iedereen kan een moestuin beginnen, zelfs op je balkon. Geen idee waar je moet beginnen? We hebben de basis al voor je uitgelegd en als je al iets verder bent hebben we ook nog een aantal tips voor de indeling en het zaaien.

Als je vragen hebt over het moestuinieren, mag je altijd onze medewerkers in de winkel aanspreken. Zij helpen je graag verder om de perfecte moestuin of sla te realiseren.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures