Op naar een duurzame tuin: start je eigen moestuin

Tags:
Op naar een duurzame tuin: start je eigen moestuin

Moestuinieren | Tuincentrum EurofleurNu het zonnetje zich steeds meer laat zien, zijn alle ogen weer op tuin, terras en balkon gericht. Het buitenseizoen gaat bijna van start en dus is het zaak om je buitenplek klaar te maken voor uren zonplezier in de tuinset, ontspannen tuiniermomenten, gezellige barbecues met buren én het oogsten van eigen groente en fruit. Jawel, dit is het moment om een moestuin aan te leggen! Dat is niet alleen leuk en lekker, maar ook erg duurzaam. Vanwege de constante druk die we leggen op onze aarde is nog nooit zo essentieel geweest om na te denken over duurzaamheid. Til jouw tuin, terras of balkon naar een groener niveau met de tips van Eurofleur! Dat is niet alleen goed voor de wereld en heel leuk, maar in dit geval ook erg lekker!

Duurzaam tuinieren met Eurofleur

In deze blogreeks voorzien we je van inspiratie en allerhande tips die je helpen de tuin in een duurzamer jasje te steken - en daar hoef je in de meeste gevallen echt niet de tuin voor te verbouwen. Er zijn tal van mogelijkheden die je helpen bewuster om te gaan met je buitenplek. Met een beetje creativiteit haal je namelijk veel meer uit je tuin! Na het opperen van meer hergebruik, het kopen van een regenton en het maken van eigen compost, staat dit keer de moestuin centraal. Met de wintermaanden achter ons, is dit immers het moment om de voorbereidingen te treffen. Wij zetten een aantal tips op een rij!

Zelf compost maken

 

Waarom een moestuin starten?

Moestuinieren | Tuincentrum EurofleurWe lieten het al even vallen: moestuinieren geeft heerlijke resultaten, die ook nog eens bijdragen aan een betere wereld. Hoe? Je hoeft je bijvoorbeeld niet meer druk te maken om bespoten groente en fruit uit de supermarkt, dat vaak ook nog onnodig in plastic zit verpakt. Je plukt die lekkernijen gewoon uit je eigen moestuinbak! Je bent dus bewust biologisch aan het tuinieren. Ook bespaar je op transport en daarmee verlaag je dus de Co2-uitstoot. Er zijn echter meer voordelen:

 • In de gekke tijd waarin we leven was een hobby nog nooit zo welkom: moestuinieren is een erg leuke en dankbare toevoeging aan je leven!
 • Je bent lekker in beweging en het is bewezen dat (moes)tuinieren goed is voor lichaam en geest. Je kunt heerlijk ontspannen wanneer je met je groene vingers in de aarde wroet.
 • Hoe leuk is het om met de kinderen de tuin in te gaan!? Je leert ze zo alles over het groei- en bloeiproces van planten en waar die gezonde items uit de supermarkt nu eigenlijk vandaan komen.

Het maakt niet uit of je een groot stuk land hebt of een klein balkonnetje wilt vergroenen: moestuinieren kan in het groot en in het klein. Als je vingers nog wat aan de lichtgroene kant zijn, is het slim om met wat kleinere potten te beginnen. Je kunt altijd een grote moestuinbak kopen die je vervolgens kan uitbreiden met de gewenste groentes of fruit.  

Tip: Vergeet niet een label met de naam van de groente, het fruit of kruid dat je gezaaid of geplant hebt in de grond te zetten.

Moestuinieren | Tuincentrum EurofleurHoe leg je een moestuin aan?

Of je nu een heuse moestuin, een vierkante-meterbak, een kruidentuin of een aantal kweekpotten hebt, iedereen kan aan de slag met zaaien en planten. First things first: het is belangrijk om de juiste plek voor je moestuin-activiteiten te kiezen. Constante wind en schaduw vind jij niet leuk, maar het groen in de tuin meestal ook niet. De meeste moestuinplanten houden van een zonnige stek, dus houd daar rekening mee. Ook de grond is belangrijk. Als je moestuiniert in potten en bakken kan je zelf de meest ideale grondsoort samenstellen. Bijna elk soort groente of fruit vraagt je immers iets anders. Ga je moestuinieren op eigen grond? Dan is het belangrijk om goed na te gaan welke grondsoort en bijbehorende zuurtegraad je hebt, en welke plantjes daar blij van worden. Met mest en kalk is de zuurtegraad te beïnvloeden. De grond moet daarnaast vrij van onkruid, waterdoorlatend en vruchtbaar zijn.

Tip: Zaadjes worden niet blij van te zware bemesting. Een organische mest is daarom een betere keuze.

De Green Basics lijn van elho: alles voor de moestuin 

 

Wat en wanneer ga ik zaaien of planten?

De voorbereidingen zijn getroffen, tijd om die zaden en plantjes in de grond te stoppen. Maar voor welke soorten kies je? Zoals gezegd is dat deels afhankelijk van de grondsoort en standplaats, maar uiteraard ook van je persoonlijke smaak. Het zou zonde zijn om groente of fruit te planten waar je niet mee zal kokkerellen. Er is een onderscheid te maken tussen makkelijkere en wat moeilijkere te telen fruit- of groentesoorten. Voor de beginnende moestuinder is het aan te raden met de volgende groentes te starten, puur om de smaak te pakken te krijgen:

 • Wortel
 • Courgette
 • Radijs
 • Sla
 • Tomaat
 • Spinazie
 • Bonen
 • Rucola

Moestuinieren | Tuincentrum EurofleurAls dit eenmaal goed gaat, kan je je focussen op ander lekkers. Begin je moestuin na de vorstperiode, in het voorjaar. Het juiste zaaimoment verschilt per groente fruit. Check voor de richtlijnen de verpakking van het zaad. Houd daarnaast ook het weer in de gaten. Een vroeg voorjaar of een late vorst kunnen van invloed zijn op je kweek. Wil je je zaadjes een voorsprong geven? Start dan met voorzaaien in de vensterbank. In maart en april kan je het buitenseizoen in ieder geval aftrappen met het zaaien van onder andere spruitjes, raapstelen, rode biet, andijvie, pompoen en augurk.

Tip: Plant zaadjes nooit te diep. Je loopt dan kans dat ze gaan rotten. Houd als richtlijn aan dat ze nooit dieper dan de hoogte van het zaadje zelf hoeven te worden geplant. Dit geldt ook voor fruitplantjes: nooit dieper planten dan de kluit hoog is.

Aan de slag in de moestuin

Kom langs bij tuincentrum Eurofleur om van jouw moestuin een daverend succes te maken. Sowieso hebben we ruime keuze in zaden, groente- en fruitplantjes, maar ook de kweekmaterialen van elho zijn een fijne toevoeging aan je winkelmandje. Onze medewerkers kunnen je alles vertellen over moestuinieren. Tot snel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Weg met muggen en wespen in huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
tuinplanten
Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
trends
Trend: LEGO bloemen!

LEGO bloemen zijn de nieuwste trend in interieurland die zowel jong als oud betovert! Bij tuincentrum Eurofleur zijn we dolenthousiast over deze vrolijke, creatieve en onderhoudsvrije bloemsensatie. Lees verder om alles te ontdekken over deze fantastische toevoeging aan je huis.

Lees meer...
tuintips
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...
Vacatures