Op naar een duurzaam balkon: 3 tips

Tags:
Op naar een duurzaam balkon: 3 tips

Duurzaam balkon | Tuincentrum EurofleurNiet iedereen heeft de luxe om van een grote tuin te genieten. Helemaal niet erg, want een balkon of dakterras is ook fantastisch in te richten! Okay, je bent wel aangewezen op tuinieren in potten en je ruimte is wat beperkter, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Tijd om je balkon een goeie make-over te geven! Als je dan toch aan de slag gaat met je balkon is het goed om eens wat bewuster te kijken naar je buitenruimte. Maak je balkon een stukje duurzamer door bijvoorbeeld een kruidentuintje aan te leggen, een insectenhotel te beginnen en in ieder geval veel groen te planten. Met een beetje creativiteit en onze 3 tips haal je veel meer uit je balkon!

Duurzaam tuinieren op 4m2

In deze blogreeks voorzien we je van allerlei tips & tricks die je kunnen helpen de tuin of balkon in een duurzamer jasje te steken. Dat is niet alleen heel goed voor de biodiversiteit, maar ook nog eens heel leuk om te doen! Je zult bijvoorbeeld merken dat er steeds meer vogels, vlinders, bijen en andere insecten je balkon zullen bezoeken. Er zijn tal van mogelijkheden die je helpen bewuster om te gaan met je buitenplek. Duurzaam balkon | Tuincentrum EurofleurNa het opperen van meer hergebruik, het installeren van een regenton, het aanleggen van een moestuin en het maken van compost staat dit keer het duurzame balkon dus centraal.

Tip 1: Groen, groen en nog meer groen

Het feit dat je balkon een betonnen bak met een ijzeren reling is hoeft nog niet te betekenen dat je er niet op kunt tuinieren. Je hebt immers geen landgoed nodig om een groen paradijsje te creëren. Bijna alles wat in de grond groeit, kan immers ook in een bloempot leven. Iedereen weet inmiddels wel dat groen goed is voor de gezondheid van de mens, maar daarnaast verminderen planten luchtvervuiling en dempen ze geluid. Bovendien zijn onze vliegende vrienden ook blij met een groen plekje. Ga dus voor een groot aantal potten van verschillende hoogtes die je vult met de mooiste tuinplanten. Vergeet ook de relingbakken of de hangbakken voor aan de muur niet! Ligt je balkon bijna de hele dag in de felle zon of heb je veel schaduw? Dat zijn belangrijke uitgangspunten voor de groene inrichting van je balkon.

Welke planten op welk balkon?

  • Duurzaam balkon | Tuincentrum EurofleurBalkon op het noorden: je hebt een balkon dat veel schaduw vangt. Gelukkig zijn er tal van planten die daar juist dol op zijn, zoals hortensia’s, hedera en de fuchsia.
  • Balkon op het zuiden: je balkon is heel zonnig en dus zal je je planten veel water moeten geven. Lavendel, margrieten en rozen kunnen wel wat droogte hebben en zijn dus ideaal voor een balkon op het zuiden.
  • Balkon op het oosten: je hebt zon in de ochtend, maar deze verdwijnt tegen de middag. Perfect voor zo’n balkon zijn violen, geraniums of afrikaantjes.
  • Balkon op het westen: je balkon kan best wat wind vangen. Fragiele beplanting is dan ook niet geschikt. Kies voor planten die wel wat kunnen hebben, zoals bamboe, varens of cyclamen.

Naast het feit dat je zo een duurzaam steentje bijdraagt, ziet zo’n groen balkon er ook nog eens heel vrolijk en rustgevend uit! Door voor beplanting in verschillende kleuren en van verschillende hoogtes te kiezen, maak je er een speels plekje van waar alle buren jaloers op zijn. Hoe gevarieerder de beplanting, hoe meer verschillende soorten 'local wildlife' je trekt.

Tuinplanten


 

Tip 2: Duurzame materialen en producten

Je hebt je balkon nu vergroend met allerlei leuke pot-plant combinaties, maar heb je al nagedacht over de duurzaamheid van de gekozen producten en materialen? Voor een groene toekomst is het belangrijk om producten te kopen van bedrijven die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan, bijvoorbeeld omdat ze gebruik maken van gerecyclede materialen. Denk eens aan bloempottenmerken als Capi Europe of elho. Het zijn beide Nederlandse bedrijven die gebruik maken van gerecycled plastic. Door voor een Nederlands product te kiezen verklein je jouw ecologische voetafdruk. Zit je te denken aan het maken van een houten vlonder? Kies voor vlonderhout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en een FSC-keurmerk heeft. Daarnaast is het goed om stil te staan bij het materiaal van je tuinmeubels. Zo zijn rotan en bamboe momenteel niet alleen heel hip, maar ze doen vanwege hun groeisnelheid het milieu weinig kwaad. Bij Eurofleur verkopen we tal van merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, zoals ook tuinmeubelmerken Borek en Max & Luuk.

Meer over Borek

 

Duurzaam balkon | Tuincentrum Eurofleur

Tip 3: Ga voor duurzame verlichting

Een item waarvan je weet dat je er jarenlang plezier van gaat hebben is veel duurzamer dan een trenditem. Investeer dus met name in producten die je echt móet hebben. In de zomer wil je natuurlijk lang van je balkon genieten, dus dan is goeie verlichting onmisbaar! Gelukkig zijn er ook op het gebied van verlichting milieubewuste keuzes te maken. Zo weet tegenwoordig iedereen wel dat LED-verlichting één van de meer duurzamere soorten verlichting is. Het gaat soms wel tot 25 jaar mee en dus is het belangrijk om te kijken naar het energielabel van je lampen. Ook solarverlichting moet worden genoemd wanneer we het hebben over duurzaamheid. Solarlampen werken op zonne-energie, dus als overdag de zon heerlijk schijnt heb jij in de avonduren lang plezier van een fijne lamp. Duurzamer kan niet!

Ga voor een groen balkon met tuincentrum Eurofleur in Leusden

Zin om je balkon om te toveren tot groene oase? Leuk! Kom langs bij tuincentrum Eurofleur en ontdek ons grote aanbod producten die je helpen je balkon of terras naar een leuker, maar vooral ook duurzamer niveau te tillen. Onze medewerkers staan voor je klaar om je van duurzame adviezen te voorzien. Neem contact op of kom langs! Zien we je snel in Leusden?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures