Tuintips maart 2018

Uit zo’n beetje alles blijkt dat met de maand maart de winter voorbij is. Niet alleen meteorologisch begint dan de lente (1 maart), maar ook astronomisch t.w. 21 maart. In maart worden de dagen snel langer, is er meer licht en de zomertijd gaat in.

Veel lammetjes worden dan geboren en de ‘grote schoonmaak’ symboliseert een frisse nieuwe start van het jaar. Maart heet ook wel lentemaand, maar we kennen het vooral ook van ‘maart roert zijn staart’.Het weer in maart kan koud, somber, nat en onstuimig zijn. Komt hier soms de voorjaarsmoeheid vandaan?

Als we de maand positief benaderen vanuit tuinperspectief betekent dit, dat we eigenlijk weer alles in de tuin kunnen doen. De wintervacht kan worden afgeschud. Alle beschermmaterialen (takken, bladeren, stro, vliesdoek etc.) kunnen worden opgeruimd. We zien het nieuwe groen van de vaste planten tevoorschijn komen. Prima tijd om, zo nodig, een keer kalk te strooien, te composteren en onkruid te verwijderen. Het probleem bij een gazon is dat vaak gedurende de wintermaanden mosvorming ontstaat. Bruine, dode grassprietjes vormen samen met dit mos een zogenoemd ‘viltlaagje’. Dit resulteert in zuurstofgebrek en vermindert de kwaliteit van de grasmat. Verticuteren is dan een optie. Een apparaat met messen snijdt tot een diepte van 1 cm door de zode en snijdt zo het mos kapot. Dit kan later simpel weggeharkt worden.

Nu de echte vorst nagenoeg is verdwenen, nachtvorst daargelaten, kunnen diverse kwetsbaardere planten worden gesnoeid. Voorbeelden zijn lavendel, heide en vlinderstruik. Deze mogen niet tot op het kale hout worden teruggesnoeid, d.w.z. er moet altijd blad blijven zitten. Struik-/stamrozen terugsnoeien tot op zo’n 15 a 20 cm. Bij klimrozen kunnen jaarlijks 1 of meer oudere takken tot laag bij de grond worden weggenomen ter verjonging. Hortensia’s kunnen nu ook gesnoeid worden.

Heel veel kan in maart geplant worden en is dan ook al verkrijgbaar. Diverse eenjarigen, groenten en eenjarige kruiden laten nog even op zich wachten. Het voordeel van het planten en verplanten zo vroeg in het jaar is, dat de temperatuur nog laag is, zowel boven- als ondergronds. De planten hebben hebben dan zeeën van tijd om  het wortelgestel te ontwikkelen. Zorg bij het planten altijd voor een goed voorbereid plantgat; voldoende ruim, los en verrijkt met compost of tuinturf voor de planten die dat liever hebben. Vroeg planten is met name van belang voor haagplanten die als wortelgoed worden verhandeld (geen kluit maar kale wortels) zoals beuk, liguster, haagbeuk.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures