Tuintips mei 2020

Even leek het erop dat alle neerslagtekorten van de afgelopen twee jaar zo goed als teniet werden gedaan, maar inmiddels weten we weer beter. Het voorjaar van 2020 is tot dusver gortdroog en de temperaturen in april zijn hoog. Dat laatste is een goede reden om de bloemetjes eens flink buiten te zetten. Let tot half mei (IJsheiligen) wel op met het perkgoed en de tere groenteplantjes, want nachtvorst is tot die tijd nog niet uitgesloten.

Moederdag op 10 mei zal anders zijn dan anders. Reden temeer om jouw moeder te verwennen met een mooi boeket of fleurige plant. Tuincentrum Eurofleur hangt zoals ieder jaar bomvol met de mooiste, bloeiende eenjarige hangplanten. Bloei tot in de herfst gegarandeerd!

Je hoeft echter niet tot half mei te wachten, want vanaf half april is alles wat groeit en bloeit zo’n beetje te koop en het risico op schade door nachtvorst wordt steeds kleiner. Ook geraniums zijn weer volop te koop.

 

Zaaien

Alles kan zo’n beetje rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden, maar natuurlijk kun je nog steeds in potten en bakken zaaien. Steeds vaker horen we van klanten dat planten niet groeien of zelfs doodgaan omdat de grond zo schraal is. Wist je dat er ook zaadmengsels zijn voor schrale grond?! Voor wat betreft het zaaien in potten en bakken geldt; gebruik universele potgrond van goede kwaliteit. Bemeste tuinaarde is erg goedkoop, maar absoluut niet geschikt om in te zaaien of planten.

 

Waarom zaaien

Zaaien is een goedkope manier om bloementuintjes te creëren. Iedereen wordt blij van bloemen en dat geldt ook voor vlinders, bijen en andere (nuttige) insecten. Hoe meer we hiervan hebben, hoe meer er wordt bestoven.

En bestuiving is ook heel belangrijk voor de mens. Voor (bijna) alles wat in de natuur en op akkers en in kassen groeit, is bestuiving noodzakelijk. Hier geldt; meer en betere bestuiving is meer opbrengst. Hiervoor zijn veel en ook verschillende insecten nodig en daarom dus ook veel verschillende bloemen en planten. Om je een idee te geven hoe selectief vlinders kunnen zijn, een voorbeeld: dagvlinders bezoeken graag paarse en roze bloemen van bijvoorbeeld distels en vlinderstruiken. De nachtvlinders komen af op witte, gele en geurende bloemen van bijvoorbeeld kamperfoelie.

Insecten selecteren hun bloemen op basis van geur, kleur en vorm. Kruiden en fruitgewassen zoals salie, bieslook, munt, tijm, bonekruid, framboos, braam en aardbei worden graag door insecten, zoals vlinders, bezocht.

Insecten hebben schuilplekken en overwinteringsplaatsen nodig. Die zijn niet of nauwelijks te vinden in keurige tuintjes of tegeltuinen. Wil je ze toch een handje helpen? Plaats een insecten- of bijenhotel in de tuin. Deze zijn in alle soorten en maten te koop in ons tuincentrum. Het hotel moet niet te nieuw zijn, omdat de insecten hier niet van houden. Dus als je in het najaar de eerste gasten wilt ontvangen, moet je er nu al één aanschaffen. Ook stapeltjes van steen, puin en keien, al dan niet beplant, zijn dankbare schuilplaatsen voor insecten.

 

Overige tuinklusjes

  • Maai het gras met regelmaat, maar niet te kort, tot ca. 5 cm. Strooi het maaisel tussen de planten; dit gaat uitdroging tegen en de waardevolle voedingsstoffen komen op den duur weer vrij. Als je twee keer in de week maait, kan het gemaaide gras blijven liggen. Dit zorgt weer voor de nodige voedingsstoffen. Nog een voordeel is dat het onkruid geen kans krijgt om te groeien. Haal je het maaisel weg? Dan moet er bijgemest worden met een, bij voorkeur, langzaam werkende meststof.
  • Wil je klimplanten maar heb je geen muur of schutting? Zet een plantpyramide, hout of metaal, in een bak of in de volle grond. Leid daar de klimplanten tegenaan. Een trellisscherm of gaaspaneel diagonaal (tussen twee palen) in de tuin, geeft een mooi contrast en diepte in de tuin. Er is meer mogelijk dan u denkt.
  • Verwijder regelmatig onkruid. Bij voorkeur bij droog weer en met de hand. Is dit lastig? Gebruik dan een goede, scherpe schoffel.
  • Reinig het filter van de vijver. Als het water nog geen 10 graden is, en de planten dus nog niet echt groeien, kan er nog schoongemaakt worden.
  • Plant kruiden, groenten en fruit. Dit kan ook weer prima in bakken. Niets is lekkerder dan groenten en fruit uit eigen tuin en om te koken met je eigen gekweekte kruiden. Ook kunnen nu tomaten, pompoen, komkommer en paprika uitgeplant worden.
  • Overwinterde kuipplanten moeten nu echt eens naar buiten. Snoei ze wat terug, bemest ze en laat ze langzaam wennen aan de buitentemperatuur en zon.
  • Vang het spaarzame regenwater zoveel mogelijk op. Bijvoorbeeld in een regenton, maar elke afsluitbare bak is eigenlijk geschikt. Als je in een gebied woont met een wat lagere waterstand, zoals op zandgronden, kun je makkelijk het overtollige water vrij laten weglopen (niet te dicht bij de gevel). Dit ontlast het riool en gaat verdroging tegen. Een creatieve manier is om dit naar een vijver te lijden, of een beekloop te creëren.

 

Snoeien

Eind van de maand kunnen weer de haagjes zoals buxus, Ilex, taxus en beuk gesnoeid worden. Uitgeboeide heesters kunnen nu ook gesnoeid worden.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures