Tips tijdens de warme zomermaanden

Tips tijdens de warme zomermaanden

Als de zomer aanbreekt, wordt het tijd om aan de slag te gaan in de tuin met verschillende tuinaccessoires! In de drogere periodes adviseren we je dan ook altijd om zuinig om te gaan met het water. Efficiënt omgaan met het water geven van je tuinplanten is daarom ook erg belangrijk. Wij hebben wat tips op een rijtje gezet om jouw tuin optimaal te verzorgen tijdens de langdurige hitte. Tuinonderhoud is namelijk enorm van belang!

Tuinmeubelen

Tuinonderhoud in de hitte

  • Wanneer moet je water geven aan de plantjes? - Bewatering in de tuin kun je tijdens de zomermaanden het beste oppakken in de avond of vroege ochtend. Het water verdampt dan namelijk het minst snel en daardoor nemen de planten het water beter op. Bovendien is er nog geen felle zon, wat de kans verkleint op verbranding van de planten. 
  • Hoe moet je water geven? - Wij geven altijd het advies mee om jouw planten direct op de aarde water te geven en de planten zelf niet te besproeien. Op die manier verspil je zo min mogelijk water en zorg je ervoor dat het op de juiste plaats terecht komt. Hiervoor kunnen druppelsystemen of kleine sproeiers een goede uitkomst bieden. Wij verkopen bijvoorbeeld de Gardena Water control set smart. Deze smart besproeiingscomputer bestuurt, op een betrouwbare manier, de besproeiing van al jouw planten gedurende het hele seizoen, ook al ben je niet thuis. Je kunt het beste de planten enkele keren per week meer water te geven en niet elke dag een klein beetje. Hierdoor bereikt het water ook de dieper gelegen wortels en wordt de overlevingskans van je planten vergroot. 

  • Extra plantenvoeding - Uiteraard moet je niet vergeten de plantjes naast de benodigde bewatering, ook extra voeding te geven. Vooral je zomerbloeiers gaan jou enorm dankbaar zijn en belonen met nog meer bloemen!

  Hitte bestrijden in de tuin

Realiseer jouw mooie droomtuin

  • Planten in potten - Als je jouw planten in potten zoals de mediterrane planten en zomerbloeiers wilt laten overleven in de droge zomers, dan raden wij je aan om de plantjes in de schaduw bij elkaar te plaatsen of je kunt de grond afdekken met boomschors of grind zodat het water zo langzaam mogelijk verdampt.

  • Snoeien  - Je kunt jouw plantjes beter niet snoeien in de extreme hitte anders gaan de onderste blaadjes verbranden en je snoeiwerk is dan voor niets geweest. 

  • Houd rekening met de plantenkeuze in ons tuincentrum - Tijdens de warme zomermaanden bieden wij alleen top kwaliteit plantjes die goed tegen de hitte kunnen. Denk aan mooie eenjarige zomerbloeiers, maar ook aan bijvoorbeeld een cactus. Deze planten hebben bijna geen water nodig. Het is natuurlijk niet zo mooi als heel je tuin vol staat met cactussen, maar ze zijn een goed, mooi alternatief.

Eenjarige zomerbloeiers in de tuin

Gras maaien in de zomermaanden

Ook jouw gazon en gras mogen niet vergeten worden tijdens de warme zomerperiode. Tijdens het zomerseizoen is het juist enorm belangrijk om jouw gras ook voldoende aandacht te geven. Wij hebben wat tips voor jou om jouw gazon zo groen en gezond mogelijk te houden:

  • Je moet het gazon wekelijks maaien met de juiste grasmaaier. Geheel afhankelijk van de grootte van je gazon kies je voor een handgrasmaaier, elektrische grasmaaier of accu grasmaaier.
  • Maai jouw gras op een maaihoogte tussen de 3,5 tot 4,5 cm. 
  • Wordt jouw gazon vaak gebruikt of heb je kleine kids thuis? Dan is het belangrijk om regelmatig je gazon bij te mesten
  • Besproei je gras één per week minimaal een half uur en probeer het gazon in de extra warme periodes ook dagelijks een paar minuten te besprenkelen.

Neem eens een kijkje op onze buitenafdeling en laat je inspireren!

Tuinplanten